Subota, 5. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
SDA danas bira novog generalnog sekretara, članove Glavnog odbora i Predsjedništva

Danas će u Sarajevu biti održana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj će se birati 14 preostalih članova tog stranačkog tijela i njegovo rukovodstvo, te 17 preostalih članova Predsjedništva SDA i generalni sekretar stranke.

Već sada je izvjesno da će novi generalni sekretar SDA biti Halid Genjac, koji je sa te pozicije, na koju je izabran 23. marta 2018. godine, predvodio stranačke aktivnosti, među kojima je i posljednja kampanja za Opće izbore 2018. godine te 7. Kongres SDA. Imenovanje Genjca je prijedlog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a o tom će se prijedlogu članovi Glavnog odbora izjasniti glasanjem.

Glavni odbor SDA će donijeti odluku i o 17 preostalih mjesta u Predsjedništvu stranke, a te će pozicije biti popunjene sa dvije predložene liste.

Na jednoj od njih se nalaze imena 23 kandidata, među kojima će članovi Glavnog odbora birati devet članova Predsjedništva stranke.

Na široj listi kandidata, koju je kreirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović u konsultaciji sa potpredsjednicima stranke, su Selmo Cikotić, Senija Bubić, Senad Bratić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović, Izet Spahić, Elvir Hadžiomerović, Aljoša Čampara, Esed Kadrić, Aida Obuća, Osman Ćatić, Sedad Dedić, Bisera Turković, Amir Fazlić, Fikret Prevljak, Semir Efendić, Hikmet Hodžić, Salem Marić, Mehmed Memišević, Nermin Mandra, Denijal Tulumović, Refik Lendo i Asim Kamber. Devet kandidata koji dobiju najveći broj glasova Glavnog odbora će biti izabrani u novi saziv Predsjedništva SDA.

Preostalih osam članova bit će birano sa liste kandidata koju predlaže predsjednik stranke Bakir Izetbegović, a na način da se članovi Glavnog odbora izjašnjavaju za ili protiv te liste. Dakle, ili svi sa te liste ulaze u Predsjedništvo stranke ili niko. Na toj listi su: Čedomir Lukić, Ivica Šarić, Sanjin Kodrić, Admir Mulaosmanović, Emir Hadžihafizbegović, Haris Zahiragić, Alma Čolo i Fadil Novalić.

Podsjetit ćemo da su članovi Predsjedništva SDA po položaju predsjednik stranke, potpredsjednici, generalni sekretar, predsjednica Organizacije žena, predsjednik Asocijacije mladih i predsjednik Senata SDA.

Nakon verifikacije članova Glavnog odbora koji su izabrani na 7. Kongresu, što je prva predviđena aktivnost na današnjoj sjednici, uslijedit će izbor 14 preostalih članova sa liste koju predlaže predsjednik stranke. Na toj listi su Šerif Špago, Srđan Simonović, Željko Panić, Začinović Sandra, Mirela Mateša, Sabahudin Delalić, Šefkija Okerić, Ruzmira Tihić, Salko Bukvarević, Vehbija Efendić, Emir Poljo, Šefket Zukić, Alaga Ajdinović, Bilal Memišević i Taib Muminović.

Sudeći prema raspoloženju članova Glavnog odbora, među sigurnim članovima novog saziva tog stranačkog tijela je Šerif Špago, koji je, podsjećanja radi, bio jedan od kandidata za potpredsjednika stranke. On bi, saznajemo, mogao biti i novi predsjednik Glavnog odbora SDA.

Uzimajući u obzir sastave ovih lista, izvjesno je da će SDA ispuniti ranije dato obećanje o većoj zastupljenosti nebošnjaka u stranačkom rukovodstvu, ali i o većoj zastupljenosti žena i mladih u Glavnom odboru i Predsjedništvu stranke.

– Otvorili smo kvote za žene, kvote za mlade. Oborili smo donju starosnu granicu na 33 godine i uveli smo kvotu za nebošnjake, koji će biti prisutni u svim strukturama na svim nivoima. Mislim da bi sve stranke u ovoj državi trebale krenuti u tom smjeru. Stranke trebaju ličiti na državu BiH – rekao je Izetbegović nakon što je 14. septembra ponovo izabran za predsjednika SDA.

Na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora naći će se i Plan izbornih aktivnosti za izbor organa kantonalnih, regionalnih, gradskih i općinskih organizacija SDA.

Nakon sjednica je za 17.00 sati predviđeno održavanje konferencije za medije.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision