Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Oktobra. 2021. Svijet
Scholz: Njemačka mora biti na čelu svih procesa, na dobrom smo putu da formiramo vlast

Kandidat za novog kancelara njemačke i lider SPD-a Olaf Scholz u razgovoru za ARD govorio je o formiranju nove koalicije koju bi trebali činit SPD, FDP i Zeleni te je naglasio kako su stranke na dobrom putu da postignu dogovor.

Scholz je naglasio kako koalicioni pregovori između stranaka nisu samo pitanje forme već da je u ovom trenutku postignut značajan napredak kada je riječ o pitanjima koja za tri stranke predstavljaju i najteži dio pregovora.

“Razgovore pripremamo s velikom ozbiljnošću. Koalicioni pregovori nisu stvar forme.'Dubinska istraživanja’ koja smo radili posljednjih nekoliko dana poslužila su svrsi. Tramo razjasniti stavove o najvažnijim mogućim pitanjima koja bi mogla predstavljati posebne izazove za rad buduće koalicije”, rekao je Scholz.

Kako je naglasio lider SPD-a, i dalje cilj ostaje formiranje vlade do Božića.

“Definitivno smo napredovali kada je riječ o približavanju stavova. Možemo očekivati dobre rezultate ukoliko sve stranke krenu u pregovore naredne sedmice”, poručio je Scholz.

Scholz je također naglasio kako SPD, Zeleni i FDP imaju velike planove ukoliko dođu na vlast. Kandidat za kancelara je rekao kako stranke žele ulagati u zaštitu klime, povećanje minimalne plate te da žele izdvajati više novca za nauku i obrazovanje.

“Omogućit ćemo interakciju javnih investicija koje moraju biti velike. Istovremeno, privatna ulaganja moraju dobro funkcionirati. Moramo stvoriti uslove za dalji ekonomski rat. Želimo modernizirati naše društvo, ali i unaprijediti državu naročito u pogledu socijalne kohezije”, ističe Scholz.

Na kraju razgovora za ARD, Scholz je poručio kako Njemačka mora biti na vodećem mjestu u Evropi.

“Mi ćemo pripremati Njemačku onako kako je zamišljamo u narednih 10 godina. Kao država, želimo biti na čelu svih procesa”, zaključio je Scholz.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision