Saturday, 27. November 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Schmidt: Treći entitet ne postoji i to je osnova za moj rad, presuda Sejdić-Finci mora biti provedena

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da podržava izbornu reformu koja će zemlju približiti Evropskoj uniji, te se nada postizanju sporazuma o takvim promjenama uoči izbora koji se održavaju u oktobru sljedeće godine.

– Bilo bi dobro da se promjena izbornog zakona dogodi na vrijeme prije izbora u oktobru 2022. godine, rekao je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, misleći na promjene prema jednakim i demokratskim pravima za sve građane.

– Odluke Evropskog suda za ljudska prava nisu provedene, poput presude Sejdić-Finci u kojoj se navodi da se neko ko se ne identifikuje ni kao Hrvat, Srbin ili Bošnjak ne može kandidovati za predsjednika. To mora biti promijenjeno, rekao je Schmidt.

Njegov ured nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Schmidt, bivši njemački ministar, izjavio je da trenutni zakon ne ispunjava međunarodne zahtjeve, uključujući sudske presude, javlja Fena.

Visoki predstavnik u BiH je također komentarisao pritužbe bosanskih Hrvata u BiH da zakon ne garantuje jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini – Hrvate, Srbe i Bošnjake – Schmidt se pozvao na Daytonski sporazum kojim su stvorena dva entiteta, jedan u kojoj su većina Bošnjaci i Hrvati, a drugi u kojoj su većina Srbi.

– Daytonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad, rekao je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision