Sunday, 9. May 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Savršene destinacije za romantično putovanje u zemljama regiona

Pandemija koronavirusa koja je prošle godine donijela brojna ograničenja kada su u pitanju međudržavna putovanja ponukala nas je da obratimo pažnju na prirodne ljepote koje imamo u vlastitoj blizini, slijedom čega vam donosimo listu najromantičnijih destinacija koje se nalaze u našoj regiji.

Rovinj

Prije svih na ovoj listi ističe se čarobni Rovinj koji će vas natjerati da se zapitate mogu li bajke stvarno postati stvarnost. Stara gradska jezgra smještena je na poluotoku i izgrađena na poprilično uskom prostoru, gdje se ističe veliki broj šarenih fasada. Ove neobične kuće u kombinaciji s pogledom na plavo nebo i kamene uličice stapaju se u pravu romantičnu oazu za one koji žele kratki bijeg od stvarnosti.

Zahvaljujući tome Rovinj predstavlja čaroban prizor u svako doba godine, što potvrđuje i činjenica da je jedan od najposjećenijih gradova u Hrvatskoj. Uličice starog grada oslikavaju jednu romantičnu atmosferu, a u njima možete pronaći različite historijske znamenitosti, male slatke trgovine, umjetničke galerije itd.

Ljubljana

Slovenačkom glavnom gradu se ne pridaje ni približno onoliko zasluga koliko zaslužuje. Često previđena u korist obližnjeg jezera Bleda, Ljubljana ima jedinstven šarm što je čini jednim od najcjenjenijih gradova u cijeloj Evropi.

Ljubljana (Foto: Instagram)
Ljubljana (Foto: Instagram)

Ljubljana odražava kako i sofisticiranost velike metropole tako i šarm malenog grada. Samo ime potječe riječi “ljubljena”, što znači voljena, što i ne predstavlja veliko iznenađenje.

Poznate znamenitosti, kulinarske delicije, bogata kulturna scena karakterišu ovaj grad koji predstavlja neobičan spoj njemačke, slovenske i mediteranske kulture!

Ohrid

Ohrid je grad smješten na istoimenom jezeru koje je nastalo prije ledenog doba i jedno je od najstarijih u Evropi. Zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika, grad Ohrid i Ohridsko jezero proglašeni su Svjetskom baštinom i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a.

Crkva sv. Jovana Kaneo - Ohrid (Foto: Instagram)
Crkva sv. Jovana Kaneo – Ohrid (Foto: Instagram)

Upravo je jezero ono što ovom gradu daje romantičnu notu, što najbolje može dočarati slika zalaska sunca iznad crkve sv. Jovana Kaneo, na kojoj jezero poprimi nježne nijanse roze koja se miješa s plavom.

Ukoliko posjetite Ohrid ne zaboravite ponijeti glavni suvenir ovog grada – bisere. Ono što ih čini unikatnim jeste priča da samo dvije porodice poznaju tajnu izrade pravih ohridskih bisera.

Kotor

Kotor je prekrasan lučki grad s izlazom na Jadransko more, okružen utvrđenim zidinama izgrađenim tokom mletačkog razdoblja te predstavlja biser bokokotorskog zaliva.

Kotor (Foto: Instagram)
Kotor (Foto: Instagram)

Romantične uske ulice, muzeji, crkve, trgovi prepuni kafića, stoljetne zgrade i odjeća koja se vijori s balkona od kovanog gvožđa, palače i stupovi u venecijanskom stilu uz stotine mačaka su ono što Kotor čini tajanstvenim i romantičnim kao nijedno drugo mjesto.

Kotor (Foto: Instagram)
Kotor (Foto: Instagram)

Ovaj crnogorski grad je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine, a Lonely Planet ga je 2016. godine proglasio najboljim mjestom koje možete posjetiti u svijetu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision