Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
Sattler: Mora se težiti postepenom gašenju OHR

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je da se mora težiti postepenom gašenju OHR jer je postojanje ovakve institucije u BiH dugoročno nekompatibilno sa članstvom u EU.

Sattler je napomenuo da je Mostar aktuelan primjer dobre saradnje između Delegacije EU, OHR, američke Ambasade i drugih.

Govoreći o novom rukovodstvu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Sattler je naveo da EU od njih očekuje da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa, te da im EU neće dati blanko podršku.

– O novom rukovodstvu VSTV-a ćemo suditi po njihovim djelima. Predsjednik i potpredsjednici sada imaju priliku da okrenu novu stranicu i vrate povjerenje u pravosuđe. Oni sada treba da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa – istakao je Sattler za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, to bi značilo hitno uspostavljanje odjeljenja za integritet unutar VSTV-a, koje bi trebalo da provjerava nosioce pravosudnih funkcija.

Kad je riječ o evropskim integracijama, Sattler je naveo da je neophodno ojačati zamah u ovom pravcu.

– Ima toliko stvari koje treba uraditi u 2021. godini. Mišljenje Evropske komisije je na stolu već dvije godine. Riješili smo Mostar i nekoliko manjih stvari. Moramo uraditi mnogo, mnogo više i brže. Vi morate usvojiti na hiljade pravnih akata – naglasio je Sattler.

On je dodao da je BiH veoma blizu napretka u vezi sa zakonom o javnim nabavkama, te da je to vrsta zamaha koji daje rezultate.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision