Friday, 12. August 2022.
Unsko-sanski kanton 26° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Marta. 2022. Zanimljivosti
Sastrica ili hercegovački grah – Zaboravljena kultura koju je svaka kuća proizvodila u davnim vremenima

Sastrica (Lathyrus sativus) je jednogodišnja biljna vrsta iz familije leguminoza (Fabaceae). U narodnu je poznata i pod imenima kao što su grahor, cič, čičarica, sekiric, sekirče, plavi grašak i indijski grašak.

Širok spektar narodnih naziva za ovu kulturu zapravo svjedoče o raširenosti ove vrste u ishrani lokalnog stanovništva u davnim vremenima. Prema arheobotaničkim nalazima, ova biljna vrsta je prvo počela da uzgaja na Balkanskom poluostrvu odakle se kasnije raširila po Evropi, Indiji, Aziji i Bliskom Istoku. Međutim, ovaj usjev je skoro zaboravljen. U posljednje vrijeme sastrica se ponovo uvodi u plodored, uglavnom za potrebe organske proizvodnje.

Takođe, našla je svoje mjesto u ishrani pacijenata koji boluju od dijabetesa.Sjeme sastrice po svom hemijskom sastavu slično je sjemenu sočiva. Prosječan sadržaj bjelančevina iznosi 23-35%, 41-49% bezazotnih ekstraktivnih materija, 0,5-1,9% ulja, 4-5% celuloze i 2-3% mineralnih materija. Ovakav sastav sjemena svrstava sastricu u kategoriju dobrih variva u ljudskoj ishrani. Sjeme sastrice može se koristiti i kao koncentrovano stočno hranivo, osim kod konja, pošto kod njih izaziva poremećaje u organima za varenje. Treba naglasiti da se u ljudskoj i životinjskoj ishrani koriste jedino forme bijelog sjemena. Zelena masa i sijeno su kvalitetna kabasta stočna hrana.

Sastrica je jednogodišnja zeljasta biljka. Stablo je polegljivo, ili polupolegljivo, okruglo, razgranato i dostiže visinu do jednog metra. List je parno perast. Cvjetovi su veoma slični cvjetovima graška, izbijaju 1-2 u pazuhu listova. Boje su bijele ili plave sa sivom ili rozom nervaturom. Mahune su kratke sa 2-5 sjemenki. Sjeme je poluovalno, sjemenjača glatka, mat bijele blijedožute ili mrke boje. Masa 1.000 sjemena je 50-600 g. Primjenu imaju sorte srednje krupnog sjemena bijele ili blijedožute boje, mase 1.000 sjemena 150-200 g.

Što se tiče uslova uspijevanja, ova kultura je veoma skromna. Minimalna temperatura za klijanje iznosi 3 stepena, a mlade biljke izdrže mrazeve do -6 stepeni. Vegetacija traje 80-110 dana. Potrebe u vlazi su manje u odnosu na grašak, međutim sastrica dobro podnosi sušu, naročito u prvom dijelu vegetacije, što svakako pruža mogućnosti uvođenja ove kulture kao značajnu alternativnu kulturu u uslovima klimatskih promjena.

Sastrica u plodoredu dolazi poslije okopavina, a predhodi strnjinama.

Ova kultura ima relativno velike potrebe u hranljivim materijama, ali ih dosta dobro koristi iz rezervi zemljišta. Đubrenjem se unosi oko 20-40 kg/ha azota i to predsjetveno, a sa osnovnom obradom se unosi 60-90 kg/ha P2O5 i 40-60 kg /ha K2O.

Osnovna obrada zemljišta izvodi se u jesen do dubine 30 cm, ukoliko postoji mogućnost u jesenjem periodu, neophodno je odraditi i dopunsku obradu zemljišta, zbog što manjeg gaženja u proljetnjem dijelu vegetacije s obzirom da sjetva sastrice obavlja u rano proljeće kad i jara prava žita. U proizvodnji mase za sijeno može se sijati i kasnije. Za proizvodnju sjemena i zelene mase sije se uskoredo (12-15 cm) ili nešto šire redove (20-25 cm). Poželjan sklop je 70-120 biljaka/m2. Optimalna količina sjemena za sjetvu iznosi 130-150 kg/ha. Dubina sjetve je 5-8 cm. Da bi se spriječilo polijeganje moguća je združena sjetva sa strnim žitima.

U mjere njege spada valjanje poslije sjetve prije nicanja, a u ponekim situacija neophodna je primjena drljače radi razbijanja pokorice. Poslije nicanja može se obaviti drljanje poprijeko na redove radi razbijanja pokorice. U prvom dijelu vegetacije sporo raste, te ukoliko postoji potreba mogu se primijeniti isti herbicidi koji se primjenjuju kod graška.

Iako je tolerantna na sušu, dobro reaguje na navodnjavanje, naročito u fazi cvjetanja i nalivanja sjemena.

Dosta neravnomjerno sazrijeva, međutim manje je sklona pucanju mahuna, a dobro naknadno sazrijeva. Povoljan momenat za žetvu je kad su mahune u donjoj polovini stable zrele. Usjev se kosi, dosušuje u otkosima 5-7 dana, a poslije toga se vrši. Prinos sjemena se kreće od 600 kg/ha do 1.500 kg/ha.

Za proizvodnju sijena ili silaže, žetva se obavlja kada je formirano sjeme u mahunama na donjem dijelu stabla.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision