Četvrtak, 14. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Novembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Sastaju se šefovi Parlamenta BiH: Danas će biti poznato ima li “jasnog pogleda u budućnost”
Nakon dugo vremena za isti stol danas će sjesti Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Nikola Špirić, Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović i Borjana Krišto, odnosno predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućih Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Visoki funkcioneri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, političkih stranaka koje će činiti okosnicu vlasti na nivou državnih institucija, na današnjoj sjednici Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljat će o radu Parlamentarne skupštine BiH koja se zbog blokada SNSD-a još od decembra 2018. godine nalazi u potpunoj blokadi.

Na dnevnom redu naći će se materijali koji već mjesecima sakupljaju prašinu u ladicama Parlamentarne skupštine BiH čekajući da državni zakonodavci napokon započnu s radom i opravdaju enormno visoke plaće i ostale naknade koje im se na mjesečno osnovi isplaćuju iz džepova građana Bosne i Hercegovine.

Šefovi Parlamentarne skupštine BiH tako će se o zahtjevu predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića koji je 8. maja 2019. godine traži od rukovodstva domova da mu omoguće obraćanje državnim zastupnicima i delegatima. Također, na dnevnom redu naći će se i dopisa šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka od 16. maja 2019. godine.

Posebno zanimljiva tačka je dopis Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje je od Parlamentarne skupštine BiH zatražilo 15. oktobra 2019. godine da se očituje zbog neizvršenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Božo Ljubić” kojom je utvrđen neustavan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Čović, Izetbegović, Špirić, Zvizdić, Radmanović i Krišto informisat će se i o pismu koje je predsjednik Senata Republike Francuske Gerarda Larchera 14. augusta 2019. godine uputio tadašnjem predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću, ali i Prijedlogu deklaracije o osuđenima za ratne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine.

Od sjednice Zajedničkog kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH očekuje se mnogo. Predsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je medijima uoči sastanka kako je danas moguć pomak u cilju što skorije uspostave Vijeća ministara BiH.

“Mi ćemo u četvrtak (danas) imati razgovor u Parlamentarnoj skupštini BiH, a već je dogovoren i Kolegij Doma naroda PSBiH kao i zajednički kolegij oba doma. Nositelji tog kolegija su SNSD, SDA i HDZ. Prije toga ćemo imati razgovor s predstavnicima SDA da utvrdimo priču oko izbornog zakona. Tako da, vjerujem da bi u četvrtak (danas) oko 15.00 sati mogli imati jasan pogled u budućnost od onog pesimističnog koji je bio do sada, a s ciljem da se uspostavi što prije novo Vijeće ministara BiH, Parlamentarna skupština BiH, a samim tim i drugi nivoi vlasti”, rekao je Čović.

Parlamentarna skupština BiH od decembra se nalazi u blokadi zbog odluke SNSD-a da njihovi parlamentarci blokiraju proces formiranja stalnih radnih tijela, odnosno parlamentarnih komisija. Riječ je o komisijama koje je nužno formirati kako bi se omogućio normalan rad državnog organa zakonodavne vlasti.

U međuvremenu, SDS i PDP zajedno s drugim političkim stranaka uputile su u proceduru prijedlog izmjena Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH u kojima je osmišljene rješenje kojim bi se omogućilo formiranje komisija u donjem domu Parlamentarne skupštine BiH. Svakako, rješenje nije u tome da se samo formiraju komisije u Zastupničkom domu PSBiH s obzirom na to da sve zakone mora usvojiti i Dom naroda PSBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision