Subota, 13. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Marta. 2021. Bosna i Hercegovina
Sarajevo u lockdownu: Epidemiološka slika sve teža, bolnice sve punije

I dalje najgoru epidemiološku sliku ima Kanton Sarajevo. U petak je zabilježeno 779 novih osoba pozitivnih na koronavirus, a 16 osoba je preminulo. Sve većem broju zaraženih neophodno je bolničko liječenje. Teške kliničke slike sve su češća pojava. U Kovid ambulantama, na pregled se čeka i po nekoliko sati. Zbog ovakve situacije, Kanton Sarajevo je u lokdaunu sinoć od 20 sati.

Privredni objekti stavili su ključ u bravu sve do ponedjeljka ujutro. Izuzetak su apoteke, benzinske pumpe, trgovine sa prehranom, kao i objekti koji prodaju hranu i piće. Normalno saobraća i javni prevoz, uz dozvoljeno kretanje do 23 sata.

Na najfrekventnijim tramvajskim stajalištima zatekli smo i kovid redare. Upozoravaju na obavezno nošenje maski, držanje distance i vode računa o broju putnika.

Velike gužve ispred kovid ambulanete postale su, nažalost, svakodnevnica u Kantonu Sarajevo. Prema podacima Javne ustanove Dom zdravlja, od početka marta do danas pregledano je više od 17 hiljada pacijenata sa sumnjom na zarazu koronavirusom.

Uzavrela atmosfera u pozivnom centru. Protekle sedmice pristiglo je više od 14 hiljada poziva.

Hospitalizirano je više od 450 osoba u Kantonu Sarajevo, 308 je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a 143-oje u Općoj bolnici. Sve ukazuje da će se i dalje tražiti kevet više, tvrdi infektolog Ednan Drljević.

Nakon što su vakcinisani zdravstveni radnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice, vakcinacija je počela i u domovima zdravlja ovog kantona. Zdravstveni radnici u primarnom sektoru dobiće 300 doza.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision