Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2020. USK
Saopštenje u povodu 3. Decembara –Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Velika Kladuša izdalo je Saopštenje u povodu 3. Decembara –Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U Saopštenju stoji: 

Ove godine dočekujemo 3. decembar –Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u otežanim okolnostima, jer pored uobičajnih problema sa kojim se suočavamo svakodnevno, dodatne probleme donijela nam je pandemija COVID-19: ograničenost u kretanju, otežan pristup informacijama, otežane mogućnosti za zdravstvenu njegu, zaustavljena započeta liječenja, slaba zaposlenost i gubitak radnih mjesta, zatvaranje ili smanjenje rada zaštitnih radionica, centara i udruženja koje brinu za osobe s invaliditetom.

Većina organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom su morale smanjiti aktivnosti a neki i potpuno obustaviti sve aktivnosti zbog nedostatka sredstava, jer je većina donatora smanjila ili u potpunosti obustavila financiranje Projekata zbog pandemije COVID-19, a to su uglavnom bili jedini izvori financiranja za organizacije osoba sa invaliditetom.
Institucije vlasti svih nivoa ni do sada nisu dovoljno brinulo o ovoj ranjivijoj kategoriji stanovništva, a posebno su tu nebrigu pokazali u vremenu vanrednih okolnosti izazvane pandemijom COVID-19, kad su se trebale posebno angažirati da zaštite svoje stanovništvo a posebno ranjive kategorije kakve su osobe sa invaliditetom.
Zbog svih navedenih razloga i trenutnih okolnosti naše Udruženje ove godine neće provoditi nikakve vlastite aktivnosti na obilježavanju 3. decembra-Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, već se priključiti medijskoj kampanji kroz Projekat SOCIETIES 2, “Zaštitimo osobe s invaliditetom tokom pandemije COVID-19”, a cilj javne kampanje je osvijestiti građane, institucije vlasti i potaknuti ih da zaštite osobe s invaliditetom, posebno za vrijeme pandemije.

U projektu SOCIETIES napravljeno je istraživanje u BiH i zemaljama regije kako bi se sagledale posljedice koje pandemija ostavlja na Udruženja i Organizacije osoba s invaliditetom. Rezultati su zabrinjavajući i pokazuju da osobe s invaliditetom i njihove organizacije sad trebaju pomoć više nego ikad prije.
Molimo vas da podržite kampanju “Zaštitimo osobe s invaliditetom tokom pandemije COVID-19” te da ona bude predmetom vaše medijske pažnje.

Saopštenje u povodu 3. Decembra-RADIO VELKATON

 

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision