Monday, 23. May 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
Samantha Power završila posjetu BiH:Snažna posvećenost i podrška SAD

Sinoć  je završena trodnevna posjeta administratorice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanthe Power. 

Na pres-konferenciji u Zemaljskom muzeju istakla da će Sjedinjene Države nastaviti pružati svoju podršku nezavisnim uredima za borbu protiv korupcije kako bi iskorijenili korupciju koja “divlja” u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Investirat ćemo u slobodnije okruženje za medije koji će govoriti istinu i otkrivati loša djela. Ulagat ćemo u diverzifikaciju privrede u Bosni i Hercegovini i u čistu energiju. Radit ćemo kako bi Bosna i Hercegovina postala sljedeća turistička destinacija u Evropi, mjesto gdje se može skijati, planinariti, ići na rafting, jesti ćevape bilo da su banjalučki ili da su sarajevski”, poručila je Power.

Izrazila je mišljenje da građani Bosne i Hercegovine žele i zaslužuju demokratsku državu bez korupcije, bez etničkih tenzija.

Mladi lideri, javni službenici s kojima je jučer razgovarala kazali su joj koliko vole svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu, ali su otvoreno izrazili zabrinutost za njenu budućnost.

“Lideri u Bosni i Hercegovini pokušavaju da posiju podjele i nisu dovoljno fokusirani na izazove koje utiču na živote običnih građana, koji jednostavno žele da žive u slobodi, dostojanstvu i sigurnosti. Milorad Dodik posebno je stvorio klimu tenzija, klimu koja je ranjiva i koja može dovesti do rizika eskalacije. Imala sam iskren sastanak danas u Predsjedništvu BiH gdje sam naglasila važnost mira i opasnost secesionističke retorike”, rekla je Power.

Kaže da je članovima Predsjedništva BiH prenijela šta joj je svaka mlada osoba kazala, a to je da je mladima dosta politike i da im je sve teže i teže da vide budućnost za sebe u zemlji koja se suočava sa toliko korupcije i podjela.

“Razgovarala sa svakim od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Pozvala sam ih da budu oni koji rješavaju probleme, a ne koji će stvarati probleme i pogoršavati ih. Razgovarali smo o potrebi za jedinstvom i stabilnošću da bi se vodio put ka ekonomskom razvoju i rastu”, navela je Power.

Smatra da spominjanje rata čini situaciju veoma teškom da se privuku investicije od međunarodne zajednice i da će biti teško u takvoj situaciji da se izgradi jaka, održiva ekonomija koja će stvarati nova radna mjesta za mlade ljude.

“Konačno članovima Predsjedništva sam prenijela poruku koju me je zamolio da prenesem predsjednik SAD-a Joe Biden a to je da mi, SAD stojimo uz sve ljude u Bosni i Hercegovini i želimo da radimo s njima da se oslobodi potencijal ove zemlje. U proteklih 26 godina SAD su bile uz građane BiH i dalje stojimo uz vas”, kazala je Power.

Navela je da se sa sankcijama za korupciju ne namjerava stati, te da će ih biti i u narednom periodu.

Podvukla je da USAID sankcije izrečene Miloradu Dodiku shvata krajnje ozbiljno.

“Mi odgovaramo američkim poreskim obveznicima i pomno pazimo s kime sarađujemo u Bosni i Hercegovini te da i oni koji dobijaju sredstva USAID-a odgovorno raspolažu tim novcem. Sigurno nećemo dozvoliti da naša sredstva završe kod osoba koje su povezane s korupcijom ili koji rade na destabilizaciji države”, dodala je Power.

Sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine: Posvećenost i podrška Sjedinjenih Američkih Država

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili administratoricu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanthu Power sa kojom su razgovarali o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i bilateralnim odnosima i saradnji između Bosne i Hercegovine i SAD.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi Sjedinjenih Američkih Država na kontinuiranoj podršci i pomoći na reformskom putu Bosne i Hercegovine. Pozdravili su brojne projekte, koje Vlada SAD-a implementira putem USAID-a, kako bi pružila pomoć svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Power je naglasila snažnu posvećenost i podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju korupciji, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava, te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH.

Ponovila je partnersku ulogu SAD i nastavak dugogodišnje saradnje u izgradnji prosperitetne budućnosti u funkcionalnoj Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, v.d. pomoćnice administratorice USAID za Evropu i Evroaziju Margot Ellis i direktorica Misije USAID u BiH Courtney Chubb.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision