Srijeda, 15. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Maja. 2019. Svijet
SAD upozorio na moguću prijetnju snagama u Iraku

Američke oružane snage potvrdile su svoju zabrinutost mogućim neposrednim prijetnjama svojim vojnicima u Iraku od snaga koje podupire Iran i stavila svoje snage u visok stupanj pripravnosti.

Ranije tokom dana visoki britanski zapovjednik u koaliciji predvođenoj SAD-om koja se bori protiv ostataka grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i Siriji je rekao kako nije pojačana opasnost od milicija koje podržava Iran.

Britanski general major Chris Ghika je izgleda proturječio sve snažnijim upozorenjima Washingtona čiji dužnosnici kažu kako vide sve veću prijetnju koja dolazi od Irana.

Iran kaže kako SAD vodi “psihološki rat”, a visoki zapovjednik iranske Revolucionarne garde je rekao da će Iran uzvratiti na bilo kakve agresivne američke poteze. Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je u utorak da Teheran ne želi rat sa Sjedinjenim Državama unatoč sve većoj napetosti zbog američkih sankcija, iranskih nuklearnih sposobnosti i njegova programa projektila.

Američka Centralna komanda dala je pojašnjenja nakon navoda Ghike, koji je zamjenik komadantna koalicije za strategiju i informacije.

Nadziranje mogućih prijetnji

“Nedavna izjava (koalicijskog) zamjenika komadanta suprotna je utvrđenoj vjerodostojnoj ugrozi kojom raspolažu obavještajne službe SAD-a i saveznika glede snaga koje podupire Iran”, rekao je mornarički kapetan Bill Urban, glasnogovornik Centralne komande američke vojske.

Urban je rekao da je koalicija, koja operira i u Siriji, povisila razinu pripravnosti, što često znači razinu uzbune koja se odnosi na zaštitu snaga.

Operacija Urođena odlučnost “je sada na visokoj razini uzbune dok nastavljamo pozorno nadzirati vjerodostojne i moguće neposredne prijetnje američkim snagama u Iraku”, rekao je Urban govoreći o koalicijskoj misiji protiv boraca ISIL-a.

Ghika je izvorno bio nedvosmislen u tvrdnji da ne postoji nova prijetnja od Irana, ali kasnije je odbio potvrditi tu svoju izjavu na traženje novinara.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision