Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Maja. 2022. Svijet
SAD: NATO pitanja Turske sa Švedskom i Finskom biće brzo riješena

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je uvjeren da se prigovori Turske ulasku Finske i Švedske u NATO mogu brzo prevazići, vjerovatno na vrijeme za samit lidera alijanse krajem sljedećeg mjeseca.

Blinken je na konferenciji za novinare u Vašingtonu sa gostujućim ministrom spoljnih poslova Finske Pekom Havistoom rekao da SAD nemaju razloga da vjeruju da se zabrinutost Turske ne može riješiti.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je najviši turski diplomata rekao da će Finska i Švedska morati da preduzmu “konkretne korake” prije nego što Ankara može da podrži njihovo članstvo.

“SAD u potpunosti podržavaju pridruživanje Finske i Švedske alijansi i uvjeren sam da će obje uskoro postati članice NATO-a. Radujemo se što ćemo Finsku i Švedsku nazvati našim saveznicima”, rekao je Blinken.

Havisto je rekao da su SAD i Švedska imale “dobre pregovore” sa Turcima u vezi sa njihovim zabrinutostima i da će daljim razgovorima tražiti rješenja prije samita NATO-a u Madridu krajem juna.

“Dogovorili smo se da nastavimo sa tim razgovorima. Mislimo da se ovi problemi koje Turska postavlja mogu riješiti. Nadamo se da bi se neki rezultati mogli postići prije samita NATO”, rekao je Havisto.

Švedska i Finska podnijele su prošle nedjelje pismene prijave za ulazak u NATO. Ovaj potez predstavlja jednu od najvećih geopolitičkih posljedica ruskog rata u Ukrajini i mogao bi da promijeni bezbjednosnu mapu Evrope.

Za kandidature ovih zemalja potrebna je podrška svih 30 sadašnjih zemalja NATO-a, ali im se protivi Turska, koja komanduje drugom po veličini vojskom u alijansi.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision