Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Decembra. 2021. Svijet
SAD: Moguća vojna agresija Rusije na Ukrajinu izazvala bi „ozbiljan odgovor“

Moguća vojna agresija Rusije na Ukrajinu imala bi „ogromne posljedice“ i izazvala bi „ozbiljan odgovor“, navodi se u zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Kanade, Ukrajine, Poljske i još nekoliko evropskih zemalja, kao i Evropske unije.

Saopštenje je izdato nakon što je u Savjetu bezbjednosti na zahtjev Rusije održan nezvanični sastanak prema tzv formuli Arija, na kojem nije obavezno prisustvo svih članica.

Zemlje potpisnice dokumenta su ocjenile da je vrijeme održavanja tog sastanka posebno zabrinjavajuće, jer dolazi u trenutku kada „Rusija jača vojno prisustvo na Krimu i granicama Ukrajine“.

U saopštenju se ukazuje na to da su Poveljom UN zabranjene prijetnje ili upotreba sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, prenosi Tas s.

Potpisnice dokumenta pozivaju Rusiju da obustavi „neprijateljsku kampanju dezinformacija protiv Ukrajine“, da spusti tenzije u i oko Ukrajine i da bez odlaganja povuče vojne snage i opremu koju je, kako se kaže, rasporedila u toj zemlji bez odobrenja Kijeva.

„Akcije Rusije izazivaju zabrinutost na svjetskom nivou i predstavljaju kršenje međunaronog prava, uključujući Povelju UN“, stoji u saopštenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision