Petak, 27. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Septembra. 2019. Svijet
SAD će dopustiti naseljavanje samo 18 hiljada izbjeglica iduće godine

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopćila je kako planira dopustiti naseljavanje samo 18 hiljada izbjeglica u Sjedinjene Američke Države u 2020. fiskalnoj godini, što je najmanji broj u historiji modernog izbjegličkog programa.

Za potez koji su zaštitnici imigranata ocijenili kao kršenje humanitarnih obaveza zemlje, administracija je rekla da mora preusmjeriti fokus na obradu zaostataka od nekoliko stotina hiljada zahtjeva za azilom, od kojih većina dolazi od migranata iz Srednje Amerike koji prelaze američko-meksičku granicu, prenosi Hina.

“Trenutno opterećenje američkog useljeničkog sistema mora se ublažiti prije nego što se omogući ponovno naseljavanje velikog broja izbjeglica”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

U isto vrijeme predsjednik Donald Trump izdao je izvršnu naredbu rekavši kako će njegova administracija tražiti dopuštenje državnih i lokalnih vlasti za ponovno naseljavanje izbjeglica u njihove zajednice.

Centralni dio mandata

Trump je smanjivanje imigracije učinio centralnim dijelom svog mandata.

Jedan od njegovih prvih poteza nakon što je u januaru 2017. preuzeo dužnost bio je izdati naredbu kojom se maksimalan broj izbjeglica za tu godinu ograničava na 50.000, što je manje od pola broja koliko je bivši predsjednik Barack Obama odredio nekoliko mjeseci ranije.

Predloženi novi broj uključuje specifična rješenja za američku nacionalnu sigurnost i vanjskopolitičke interese, rekao je novinarima visoki dužnosnik administracije.

Od predviđenih 18.000, njih četiri hiljade rezervirano je za Iračane, pet hiljada za one koji bježe od vjerskih progona i 1.500 za ljude iz Sjevernog trokuta koji čine Honduras, Gvatemala i El Salvador.

To ostavlja 7.500 tisuća, ili oko 40 posto, za sve ostale.

Kada su krenule vijesti o planovima o dramatičnom smanjenju naseljavanja, vlasti su se suočile s javnim kritikama evanđeoskih vođa koji drže da bi program podrške religijskih sloboda širem svijeta trebao ići zajedno sa zaštitom progonjenih izbjeglica.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision