Nedjelja, 13. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Oktobra. 2019. Svijet
Ruski diplomata savjetuje EU kako da ne postane „zadnje dvorište svjetske politike“

Evropska unija treba da razmisli o saradnji s Evroazijskom ekonomskom unijom i o realizaciji koncepta Evroazije, od Lisabona do Vladivostoka ako ne želi da se pretvori u zadnje dvorište svjetske politike i ekonomije, smatra stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

„Ja sam, naravno, daleko od toga da dajem savjete novom rukvodstvu EU, ali želim da skrenem pažnju na očigledno. Jedini način da se Evropska unija već u ovom vijeku ne pretvori u zapušteno zadnje dvorište svjetske ekonomije i politike jeste ujedinjenje Evrope, ili čak Evroazije, od Lisabona do Vladivostoka“, rekao je diplomata tokom 17. foruma „Dijalog civilizacija“ na Rodosu.

Prema njegovom mišljenju, prvi koraci ka tome mogli bi da budu „odustajanje od toga da se EU naziva ‘kontinentom’“, odustajanje od „podizanja vještačkih barijera koje se proizvoljno zovu sankcijama i od drugih restrikcija“, kao i odustajanje od toga da se umjesto jasnog i razumljivog međunarodnog prava, zasnovanog na Povelji Ujedinjenih nacija, podmeće nekakav „svjetski poredak zasnovan na pravilima“.

„Što se tiče uopštenijeg recepta za ujedinjenje Evroazije, on je, prema mom mišljenju, sadržan u prostoj frazi – integracija integracija. Odnosno, spoj ekonomskih potencijala dva postojeća najveća integraciona projekta na našem kontinentu – Evroazijske ekonomske unije i Evropske unije“, naglasio je Čižov.

Diplomata je dodao da se „i na planu zaštite bezbednosti u zajedničkoj evropskoj kući ne može živeti odvojeno“. „Mislim da to dobro razumeju i u zemljama članicama Evropske unije. Prosto nekim evropskim prestonicama njihova tvrdoglavost, a možda i neki zastareli kompleksi ne dozvoljavaju da to priznaju glasno“, dodao je Čižov.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision