Petak, 14. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Avgusta. 2020. Bosna i Hercegovina
Ruska vakcina nova prilika za političke nesuglasice u BiH?

Prvu vakcinu protiv koronavirusa razvila je Rusija uz najavu da će ova zemlja uskoro krenuti s masovnom vakcinacijom. Ova objava ozvaničila je utrku svjetskih sila ko će prije a ne sigurnije do vakcine. Sumnjičavost svjetske zdravstvene organizacije nije zaustavila mnoge zemlje da naruče ili planiraju naručiti ruske vakcine. Kada ćemo mi krenuti u utrku i za koga ćemo se opredijeliti: rusku, američku, evropsku ili onu koja odgovara nacionalnom interesu?

– Republika Srpska i BiH u kompletu pregovara da čim se pojavi na tržištu vakcina na neki način stanemo u red, čak smo ponudili i neke avanse – izjavio je Radovan Višković, premijer RS-a (SNSD).

Struka poziva na oprez jer vakcina spada u visokorizične lijekove koji moraju proći provjeru na različitim populacijama stanovništva. Za rusku vakcinu to je još nepoznanica, osim cijene od deset dolara detalje Rusi nisu otkrivali.

Rusi godinama vojno i politički prkose Zapadu, a sada i medicinski. Dok cijeli svijet traga za lijekom protiv koronavirusa koji bi trebao biti primat svima, nametnulo se ko je čiji igrač. U BiH je to vječita dilema.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision