Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Maja. 2022. Svijet
Rusija traži od UN-a da istraži koriste li Ukrajinci biološko naoružanje iz bio-laboratorija

Ruska državna novinska agencija TASS javlja kako predstavnici Rusije u UN-u namjeravaju podnijeti zahtjev za sprovođenje istrage u vezi navoda da ukrajinske oružane snage koriste biološko oružje, a u skladu sa odredbama međunarodnih sporazuma.

Stalni predstavnik Rusije u UN-u Vasily Nebenzya ponovio je tezu da u Ukrajini postoje bio-laboratorije koje se bave razvojem biološkog naoružanja, što je za Ruse bio jedan od motiva invazije na tu državu. On je istakao kako je njegova vlada već u posjedu značajne količine materijala koji upućuju na kršenje Konvencije o biološkom i toksičnom oružju.

“Čim se završi prikupljanje materijala, mi ćemo ih dostaviti Vijeću sigurnosti kako bi oni sproveli istragu”, kazao Nebenzya.

Nebenzya je istakao kako smatra da SAD nemaju konstruktivnu ulogu u raspravama na temu biološkog oružja, pa će Rusija biti primorana voditi se odredbama Konvencije koji omogućavaju dostavljanje dokaza direktno Vijeću sigurnosti.

“Nadamo se da će naše radnje zauvijek onemogućiti upotrebu biološkog naoružanja koji prijeti međunarodnom miru”, dodao je.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision