Saturday, 22. January 2022.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Januara. 2022. Svijet
Rusija danas pregovara sa članicama OSCE-a: Novi susret s SAD-om, ali i s Gruzijom i Ukrajinom

Nakon što su se ruski zvaničnici u ponedjeljak sastali s delegacijom SAD-a te nakon što je u srijedu uslijedio sastanak sa čelnicima NATO saveza, diplomatska trilogija završit će današnjim sastankom zemalja OSCE-a u Beču.

Iako su prethodni sastanci, bar ukoliko je suditi prema izjavama zvaničnika, bili izuzetno teški, ali i sadržajni, očekuje se kako će sastanak OSCE-a sigurno donijeti sličnu atmosferu.Posljednji sastanak u nizu diplomatskih aktivnosti Zapada i Rusije, osim što će donijeti novi susret američkih i ruskih zvaničnika, omogućit će i susret ruske delegacije s predstavnicima Ukrajine i Gruzije, koje također čine dio OSCE-a.

“Istina, malo konkretnih ishoda može proizaći iz posljednje runde diskusija, koja će se održati tokom redovnog zasjedanja Stalnog vijeća OSCE-a. Opseg ruskih zahtjeva i fundamentalna pitanja koja postavljaju, suviše su složena da bi se razmatrala na jednom sastanku”, navode mediji.

Ipak, tokom sastanka se očekuje da ruski i ukrajinski zvaničnici s predstavnicima OSCE-a razgovaraju o aktuelnoj situaciji na istoku Ukrajine.

Prema posljednjim podacima, mirovne misije OSCE-a u regiji Donjecka zabilježile su 197 kršenja primirja 12. januara, dok je u regiji Luganska zabilježeno 105 kršenja primirja, uključujući i 20 eksplozija.

Trenutna kršenja primirja na istoku Ukrajine (Foto: OSCE)
Trenutna kršenja primirja na istoku Ukrajine (Foto: OSCE)

“U Donjecku je zabilježeno i 26 neutvrđenih eksplozija. Većina kršenja primirja odnosi se upravo na neutvrđene eksplozije i 150 rafala iz teškog naoružanja i malokalibarskog oružja. U prethodnom izvještaju Misija OSCE-a je zabilježila 133 kršenja primirja u ovoj regiji”, navodi se u izvještaju.

Osim razgovora o trenutnom stanju na istoku Ukrajine i podršci Rusije separatistima na istoku, tokom sastanka OSCE-a očekuje se kako će Gruzija, Ukrajina i Rusija sa zapadnim zemljama raspravljati i o članstvu ovih zemalja u NATO savezu.

Tokom prethodnih sastanaka, ruski zvaničnici su nekoliko puta ponovili već ranije poznate stavove iznesene u sigurnosnim garancijama, a oni se mogu sažeti u jednu rečenicu – Rusija traži od NATO saveza da pruži garancije da Ukrajina i Gruzija nikada neće postati članice NATO saveza.

S druge strane, stavovi zapadnih zvaničnika jasno pokazuju da SAD i drugi saveznici teško da mogu prihvatiti ovako formulirane ruske zahtjeve, što jasno pokazuje da će i u narednom periodu dominirati “status quo”.

Iako je teško očekivati da današnji sastanak OSCE-a donese značajniji pomak, jedna stvar je ipak sigurna – teških riječi, tvrdnji i teza između Ukrajine, Rusije i Gruzije sigurno neće nedostajati.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision