Tuesday, 15. June 2021.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Rusi obilježavaju 60 godina od Gagarinovog leta u svemir: On je primjer junaštva za sve nas

Rusija prigodnim programom danas obilježava 60. godišnjicu od legendarnog leta nakon kojeg je Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru čime je učinio ponosnim tada brojne stanovnike Sovjetskog Saveza.

Iako je ruska svemirska industrija i poslije ovog podviga bilježila brojne uspjehe, 12. april 1961. godine i dalje će ostati kao kruna sovjetskog, a kasnije i ruskog svemirskog programa.

Vladimir Putin će povodom obilježavanja 60 godina od ovog podviga posjetiti grad Engels na jugu države mjesto slijetanja sovjetskog kosmonauta gdje se i danas nalazi spomen obilježje u čast ovog historijskog leta.

Sa ruskim predsjednikom trebala bi se naći i Valentina Tereškova, sovjetska kosmonautkinja i prva žena u svemiru.

Dan Gagarinovog leta svake godine se u Rusiji obilježava i kao Dan kosmonautike, a vlasti u državi ove godine žele na poseban način obilježiti ovaj jedinstven jubilej.

Od ranih jutarnjih sati, građani u Moskvi mogu slušati poseban program na kojem se emitira izvorni izvještaj agencije TASS koja je prisustvovala lansiranju letjelice Vostok nakon čega su se čule i Gagarinove riječi “Idemo”.

Gagarinov uspjeh obilježili su i ruski naučnici na Međunarodnoj svemirskoj stanici te su uputili pozdrave stanovnicima Zemlje.

“Gagarinov let postao je primjer junaštva za njegove nasljednike, uključujući i nas”, rekao je kosmonaut Oleg Novitsky.

Let koji je tada trajao 108 minuta okončan je tako što je Gagarin sletio u gradu Engels u polje krompira gdje su se nalazile djevojčica Rita Nurskanova i njena baka.U intervjuu za medije, Nurskanova je rekla kako je njena baka kada je vidjela svemirsko odijelo htjela pobjeći. Međutim, Gagarin ih je smirio, te se našalio i rekao da je “došao s neba”. Tada je Ritina baka pomogla Gagarinu da otkopča kacigu.

Gagarinova kapsula i danas je izložena u moskovskom Muzeju kosmonautike, a u utorak bi se u njegovom dijelu trebala otvoriti nova izložba posvećena ovom dostignuću. Posjetiocima će biti dostupni Gagarinovi dokumenti, fotografije i druge lične stvari.

Gagarinov let obilježit će se i prigodnim izložbama (Foto: EPA-EFE)
Gagarinov let obilježit će se i prigodnim izložbama (Foto: EPA-EFE)

“Ovo je vjerovatno jedino prezime koje svi znaju, od četverogodišnjaka pa sve do osoba starijih od 80 godina”, rekao je historičar Vjačeslav Klimentov za AFP.

Kako se navodi, 60. godišnjica ovog podviga dolazi u teškim trenucima za rusku svemirsku industriju koja je pretrpjela niz neuspjeha posljednjih nekoliko godina.

Međutim, brojni ruski zvaničnici su istakli kako vjeruju kako će Rusija u budućnosti ostvariti niz ambicioznih planova koji se vežu za svemir te tako vratiti ugled kakav je ova država imala tokom ranijeg perioda.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision