Sunday, 4. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Februara. 2021. Svijet
Rover američke svemirske agencije NASA sletio na Mars

Rover američke svemirske agencije NASA je slijetio na Mars poslije sedam mjeseci putovanja, više decenija rada i više milijardi utrošenih dolara. Njegov zadatak je da odgovori da li je život nekad postojao van Zemlje.

Manevar je bio jako opasan i mjesto slijetanja je krater nazvan Jezero, i najriskantniji je bio do sada za slijetanje zbog njegovog reljefa.

Istražitelji misle da je taj krater prije 3,5 milijardi godina imao jezero oko 50 kilometara u prečniku.

Letjelica je ušla u atmosferu Marsa brzinom od 20.000 kilometara na čas, zaštićena svojim termičkim štitom koji je odbacila tek kada se otvorio veliki supersonični padobran. Osam raketa je usporilo letjelicu da bi se spustila na svojih šest točkova suspendovanih na kablovima.

NASA će takođe ekperimentisati o proizvodnji kisonika direktno na licu mjesta preko instrumenta veličine akumulatora za automobil koji funkcioniše malo kao biljka, udiše ugljen dioksid iz marsovske atmosfere. Taj kiseonik bi mogao da služi ljudima koji bi došli da se tu nastane, ali takođe i kao gorivo.

Specifičnost ovog slijetanja je to što je mjesto slijetanja letjelice nazvano Jezero prema opštini u Bosni i Hercegovini, zbog čega su njeni stanovnici putem video-bima pratili slijetanje rovera “Upornost” na Mars.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision