Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 6° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Roboti pomažu u izgradnji brane u Japanu
Novi sistem podrazumijeva korištenje robota koji pomažu u izgradnji betonske brane u prefekturi Mie u Japanu, zemlji koja se suočava sa starenjem i nedostatak radne snage. Stoga će korištenje robota pomoći u prevazilaženju tog problema. Rok za završetak izgradnje brane je mart 2023. godine.

Obično su potrebne godine prakse i iskustva za stjecanje znanja o izgradnji brane, ali korištenjem automatizirane opreme se taj proces skraćuje. Obayashi Corporation je razvio automatiziranu opremu koja reda slojeve betona za formiranje brane.

Brana će biti visoka 84 i široka 334 metra.

Kako bi se došlo do posljednjih faza izgradnje, velika količina betona mora biti usuta u strukturu kako bi se formiralo tijelo brane. Taj dio se gradi u slojevima, a Obayashi Corporation taj proces zahvaljujući svom sistemu može kontrolisati pomoću kompjutera iz ureda. Kompjuteri kontrolišu kranove koji sipaju beton, a ujedno i prate pozicioniranje svakog betonskog dijela te napredak izgradnje.

Ljudi su još uvijek neophodni u izgradnji kako bi se prošlo kako treba, a zaduženi su i za kranove. Korištenjem automatiziranih robotskih sistema produktivnost se povećala za 10 posto, a taj postotak bi vremenom moglo biti moguće povećati na 30 posto.

Oko 35 posto japanskih građevinskih radnika je starije od 55 godina.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision