Četvrtak, 25. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Jula. 2019. USK
Rijeka Una osvaja svijet: Počinje regata, dolaze gosti iz svih krajeva

U Martinbrodu je sinoć otvorena 47. internacionalna Una regata. Regatu je otvorio premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić koji je kazao kako ova manifestacija ima podršku Vlade USK-a i da će se to i nastaviti u narednom periodu. U svom obraćanju, učesnicima je zaželio sreću, te rekao da se jedno ovakvo druženje na rijeci Uni mora doživjeti. 

Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una, u svom je obraćanju istakao da je NP UNA u ovoj godini ostvario dobre rezultate. Radi se o 30% više posjeta u odnosu na isti period prošle godine. Unatoč migrantskoj krizi, Nacionalni park opet će i ove godine imati najuspješniju godinu i najveći broj turista od svog osnivanja.

Učesnike i posjetioce je do kasno u noć zabavljala bihaćka grupa Zippo.  Una regata krenula je prema Kulen-Vakufu i Štrbačkom buku jutros oko 9 ujutro.

Dolazak učesnika na Štrbački buk planiran je oko 18:30 sati. Trećeg dana, 26. jula regata starta sa Štrbačkog buka preko Japodskih otoka do Bihaća. S početkom u 16 sati bit će održani tradicionalni skokovi s Gradskog mosta u Bihaću te sa zračnog jastuka na gradskom kupalištu “Beton”. Regata u Bihać dolazi u večernjim satima, a od 20:30 planiran je koncert Alena Islamovića i Halida Bešlića.

Regata će posljednjeg dana, 27. jula krenuti od Bihaća prema Bosanskoj Krupi gdje će u 21 sat biti upriličeno zatvaranje regate i koncert Zabranjenog pušenja.

“Što se tiče regate, ne težimo ka masi već kvalitetu. U Bihaću očekujemo oko 800 učesnika, a od Bihaća do Krupe više od 500 učesnika. Tih dana komercijalni rafting se smanjuje jer se svi okrenu prema regati. Svake godine ulažemo veća sredstva kako bismo povećali organizaciju”, kazao je Amidžić.

Iako Grad Bihać nije imao svoju turističku zajednicu, početkom prošle godine v.d. direktora Armin Amidžić, koji je zaljubljenik u prirodu, Unu i svoj grad osnovao je Turističku zajednicu Grada Bihaća s ciljem da uredi turizam u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Problem s migrantima riješen je početkom maja kada su predstavnici Turističke zajednice Grada Bihaća održali sastanak s predstavnicima Grada Bihaća i Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Migranti su izmješteni na Vučjak te turizam i turisti ne osjećaju nelagodu prilikom boravka u gradu.

“Imamo goste iz cijelog svijeta, od istoka do zapada. Grad je tokom ljeta turistički jer imamo dosta gostiju koji dolaze zbog raftinga na uni, često noće, a svi smještajni kapaciteti su popunjeni. Gosti koji dođu u BiH obavezno dolaze i u Bihać jer žele uživati samo u prirodi i rijeci, a svakako neizostavan je i obilazak Bosanske Krupe i drugih gradova”, pojašnjava Amidžić.

Dodao je kako nikada nije bila riješena, a još uvijek nisu uspjeli riješiti naplatu boravišnih taksi zbog čega ni danas nemaju tačne podatke o posjetama turista. Međutim, cilj je sistemski analizirati i urediti turizam kako bi osim inicijativa privatnih sektora i Grad Bihać ponudio veću ponudu.

“Mi uz sve napore pokušavamo napraviti i zakon o turizmu, ali on još uvijek nije došao pred poslanike i pitanje je kada će doći na red. Uprkos svemu tome smo osnovani, nemamo zaposlenih, a ja ovaj posao radim iz ljubavi jer je to moj fah. Prošle godine smo napravili zimski festival, a ove godine u sklopu 90 dana bihaćkog ljeta imamo programe za naše goste”, kazao je Amidžić.

Bihać sa svojim znamenitostima, rijeka Una, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka, Japodski otoci, Štrbački buk i brojne druge lokacije koje su ništa drugo no čista priroda mamac su za goste iz cijelog svijeta. Kako bi im ponudili što bolji sadržaj, u 90 dana ljeta osigurali su više od 100 događaja.

“Više od stotinu događaja ćemo imati, a Turistička zajednica je obezbijedila i deset koncerata. Svake srijede imamo svirku na gradskom trgu uz lokalne bendove kako bi turisti osjetili ljeto u ovom gradu. I ove godine ćemo imati Unu regatu, koncert Alena Islamovića i Halida Bešlića, koncert Nermina Puškara je iza nas, a sve podsjeća na rivijeru, samo ne makarsku već bihaćku”, dodao je naš sagovornik.

Na kraju razgovora je istakao nadu da će vlasti imati razumijevanja prema uredovanju turističke ponude u Bihaću kako bi Turistička zajednica imala uvid u broj posjetilaca, njihov vremenski boravak, ali i imala sluha prema onome što gosti očekuju prilikom posjete Bihaću i drugim mjestima.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision