Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Decembra. 2020. Svijet
Rekordan broj uhapšenih novinara širom svijeta u 2020. godini

Od početka 2020. godine rekordan broj novinara je u zatvoru jer su administracije širom svijeta reagovale na izvještavanja o pandemiji virusa korona ili građanskim nemirima, saopšteno je u utorak, 15. decembra, iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Prema podacima ove organizacije, do 1. decembra najmanje 274 novinara su uhapšena što je najviše od početka devedesetih godina prošlog vijeka kada je CPJ krenuo sa prikupljanjem podataka.

Protesti i političke tenzije su glavni uzrok brojnih hapšenja i većina se dogodila u Kini, Turskoj, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

“Šokantno je to da je rekordan broj novinara uhapšen usred globalne pandemije virusa korona”, rekao je direktor CPJ DŽoel Sajmon.

U izvještaju je za hapšenje novinara okrivljen nedostatak globalnog rukovodstva po pitanju demokratskih vrijednosti i posebno je ukazano na kritike prema medijima koje je iznosio američki predsjednik Donald Tramp za kojeg se navodi da je dao pokriće autoritativnim vladarima da se obračunaju sa novinarima u svojim zemljama.

Od početka godine, 34 novinara su uhapšena zbog “lažnih vijesti”.

CPJ ističe da, iako u američkim zatvorima nema nijednog novinara, 110 ih je uhapšeno ili je protiv njih pokrenut krivičan postupak zbog izvještavanja o demonstracijama protiv policijskog nasilja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision