Utorak, 9. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Marta. 2021. USK
Rekonstrukcija Vlade USK: Ružnić ostaje, ali s novim ministrima?

Narod i pravda USK-a jučer je objavilo platformu za rekonstrukciju Vlade USK-a u kojoj bi učestvovali, pored NiP-a, SDP i NES (Narodni evropski savez), to jest dojučerašnja A SDA ili aktualna vlast koja je izgubila većinu, te dvoje nezavisnih poslanika u Skupštini. Naša stranka ne ulazi u ovu priču, što je još jedan dokaz da Četvorka nije zaživjela u USK-u.

ZATRAŽENE OSTAVKE

Iako se pozivaju samo na okupljanje oko programskih ciljeva, nezvanično saznajemo da bi rekonstrukcijom na čelu Vlade ostao Mustafa Ružnić, ali bi dojučerašnja A SDA definitivno izgubila većinu u Vladi nauštrb stabilne većine u Skupštini.
Predsjednik NiP-a USK-a Halil Bajramović nam kaže da prihvata principijelnost kolegice Vildane Alibabić, zastupnice NS-a, jer ne prihvata način rada Ružnićeve vlade, ali da će surađivati i dalje u duhu dogovora Četvorke. Još se razgovara o mogućem novom sastavu Vlade, ali će definitivno mnogi ministri biti smijenjeni.
– Mi smo tražili od našeg ministra Zulića da podnese ostavku u boračkom ministarstvu, jer ta populacija nije zadovoljna njegovim radom, a već smo ranije uputili i zahtjev premijeru da provede rekonstrukciju Vlade, ističe Bajramović.
Ostavka je zatražena i od ministra obrazovanja Damira Omerdića, koji je to odbio još kada je njegova stranka Pomak od njega to zahtijevala. Ipak, mnogi smatraju da on radi svoj posao, pogotovo što se tiče suradnje sa Tužilaštvom u aferi sa diplomama, a koja je teret nekim poslanicima iz bivše A SDA.

Nisvet Jusić iz Nezavisnog bloka i Amir Murić iz Demokratske fronte su poslanici na koje nova većina računa u otvorenim pregovorima

– Svjesni smo tih stvari, ali ne treba ga na taj način povezivati sa rekonstrukcijom, jer to ministarstvo ne radi ništa. Ako je ministar nešto i prijavio, to nije razlog da se sada tu i usidri, smatra Bajramović.
Međutim, sve su glasnije kritike da cijela Vlada ne radi ništa, osim populizma vezanog za migrante. Omerdićev odlazak podržava i predsjednik njegove stranke Pomak, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, s tim da je on za kompletnu smjenu Vlade.
– Mi smo davno izašli iz vlasti u Kantonu, Damir u toj vladi ne predstavlja Pomak, makar radio i dobar posao. Ali, kompletna Vlada nije dobra, više od dvije godine nisu uradili ništa bitno, bave se pukim održavanjem vlasti i treba da odu, kazao nam je Fazlić.
Pregovore za novu skupštinsku većinu Fazlić nije želio komentarisati, jer nije dio priče.

NE IDE NABOLJE

– Još prije dvije godine, dok smo bili dio vlasti u USK-u, mi smo počeli raditi dobar posao u ZZO, ali su smijenili našeg direktora, smijenili su najboljeg savjetnika za ekonomska pitanja kojeg smo kandidirali i nama je odavno jasno da oni nemaju namjeru da ozbiljno rade, nego su se samo bavili kadroviranjem radi održavanja klimave većine koju su eto i izgubili, konstatuje Fazlić.
Napominje da je nezadovoljan i zbog lošeg stanja u poljoprivredi, zatim i u Unsko-sanskim šumama gdje se stanje nije promijenilo nabolje.
– Situacija jeste teška, ali to nije izgovor da se ne pokušava ništa izmijeniti nabolje. Evo, mi u gradu Bihaću tri godine čekamo da se desi zakon o turizmu i još mnogo toga. Nezadovoljan sam i kao građanin i kao gradonačelnik, kaže Fazlić.
S druge strane, Bajramović iz NiP-a ističe da su upravo zbog toga postavili programske principe na kojima će se temeljiti rekonstrukcija, te da će nova vlada ozbiljno zasukati rukave.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision