Subota, 29. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 13° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina
Reis Kavazović uputio pismo kralju Saudijske Arabije i ministru vjerskih poslova

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je pismo kralju Kraljevine Saudijske Arabije Selmanu bin Abdulazizu i ministru vjerskih poslova, dawe i upute šejhu Abdulatifu bin Abdulaziz al-Šeihu u kojem im zahvaljuje na brizi koju Kraljevina pokazuje u zaštiti zdravlja hodočasnika i mjerama koje je preduzela kako bi odgovorila na opasnosti od širenja koronavirusa.

U pismu je naveo kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i do sada imala puno povjerenje u vlasti Saudijske Arabije i njihovo nastojanje da osiguraju sigurno i dostojanstveno obavljanje, kako hadžskih obreda, tako i posjeta svetim gradovima, Meki i Medini.

“Izazov ove nove zarazne bolesti je iskušenje za čitav svijet, ali i prilika da se pokaže kako se kao čovječanstvo možemo nositi sa zajedničkim problemima kada pokažemo dovoljno povjerenja i volje za saradnjom. Muslimani bi u tim nastojanjima trebali prednjačiti, jer je takav pristup temelj vrijednosti koje naučava islam. Zato nam je drago vidjeti da je Saudijska Arabija svojim primjerom pokazala tu odlučnost i spremnost da se i na pitanju muslimanskog hodočašća poduzmu zajedničke mjere kako bi se zaštitili životi, ne samo muslimana koji obavljaju obrede nego kako se ne bi ugrozili životi njihovih sugrađana u zemljama iz kojih dolaze”, istaknuto je, između ostalog, u pismu reisu-l-uleme.

Reisu-l-ulema je takođe naglasio kako će Kabinet za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pratiti sve instrukcije nadležnih organa Saudijske Arabije i prema njima prilagođavati svoje planove, te blagovremeno informisati sve one koji su planirali u narednom periodu obaviti vjerske obrede u Meki i Medini.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision