
Dva nova istraživanja Američkog društva za prehranu (ASN) utvrdila su da konzumiranje začina i njihovo uključivanje u prehranu donosi brojne koristi za zdravlje, od pozitivnih protuupalnih dejstava do smanjenja krvnog pritiska i snižavanja holesterola.
“Istraživanja su pokazala zdravstvene beneficije nastale uključivanjem biljaka i začina u prehranu, uključujući i protuupalna svojstva”, rekla je Kayla Kirschner, nutricionistica iz bolnice Lenox Hill u New Yorku, za magazin Healthline.
Jedno istraživanje pokazalo je da dodavanje bilja i začina u obroke može pomoći u smanjenju krvnog pritiska kod ljudi kojima prijeti srčana bolest. Druga studija povezala je dodatke začina sa nižim nivoom holesterola kod osoba s dijabetesom tipa 2.
“Ovo istraživanje pomoći će nam da procijenimo dozu, upotrebu i kratkoročne učinke”, kazala je Kirschner te dodala da se nadaju da će buduće studije pružiti dokaze o dugoročnim efektima.
Prednosti za krvni pritisak
Otkrića istraživanja provedenih na Penn Stateu i Texas Tech Univerzitetu, koja su ispitivala kardiometaboličke efekte dodavanja bilja i začina u tipičnu američku prehranu, sugerišu da dodavanje suhih začina u uobičajene recepte ima blagotvoran učinak na krvni pritisak, glavni faktor rizika za srčane bolesti.
Istraživanje je obuhvatilo 71 odraslu osobu iz SAD-a s pretilošću i drugim stanjima koja povećavaju rizik od srčanih bolesti. Tokom istraživanja sudionici su jeli tipičnu američku prehranu, gdje 50 posto kalorija dolazi iz ugljikohidrata, 17 posto iz proteina i 33 posto iz masti, uključujući 11 posto iz zasićenih masti.
Snižavanje nivoa holesterola
Još jedna prezentacija na ovosedmičnom sastanku ASN-a istraživat će rezultate nedavne revizije istraživanja koje je pronašlo vezu između dodataka začina i nižeg nivoa holesterola kod ljudi s dijabetesom tipa 2.
Sistematski pregled dostupnih članaka u časopisima o đumbiru, cimetu, kurkumi, kurkuminu i kurkuminoidima sugerisao je povezanost s poboljšanim lipidnim profilom.
Pregled je obuhvatio 28 randomiziranih kontroliranih ispitivanja, u kojima su ljudi sa dijabetesom tipa 2 dobivali suplemente đumbira, cimeta, kurkume, kurkumina ili kurkuminoida.
Preliminarni nalazi pokazuju da ovi začini mogu ponuditi potencijalnu korist ljudima sa dijabetesom tipa 2 i nezdravim visokim nivoom holesterola.
Ispitivanja su trajala od jednog do tri mjeseca i dala su različita saznanja za različite začine i njihovo doziranje.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

