Wednesday, 1. December 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Maja. 2021. Sport
Real Madrid, Barcelona i Juventus žestoko odgovorili UEFA-i: Reforma ili neizbježni pad

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) objavila je informaciju da je Etički odbor pokrenuo disciplinski postupak protiv Real Madrida, Barcelone i Juventusa zbog udruživanja u pokretanju Superlige, čime su navodno narušili pravila ove organizacije.

Nakon što se preostalih devet timova povuklo iz projekta Superlige, UEFA je najavila drastične kazne za Real Madrid, Barcelonu i Juventus, a poslije današnjeg pokretanja disciplinskog postupka oglasili su se i ovi timovi zajedničkim saopćenjem za javnost.

“Barcelona, Juventus i Real Madrid apsolutno su protiv uporne prisile UEFA-e koja se provodi protiv tri najrelevantnije institucije u historiji nogometa. Ovaj alarmantni stav UEFA-e predstavlja kršenje odluke sudova koji su već jasno dali izjavu upozorenja UEFA-i da se suzdrži od poduzimanja bilo kakvih radnji koje bi kažnjavale osnivače Superlige dok su u toku pravni postupci.

Stoga je UEFA-ino otvaranje disciplinskog postupka neshvatljivo i direktni je napad na vladavinu zakona koju smo mi građani Evropske unije demogratski izgradili, a istovremeno predstavlja i nedostatak poštovanja prema autoritetu sudova.

Od početka je Superliga promovisana s ciljem poboljšanja stanja u evropskom nogometu i to kroz stalni dijalog sa UEFA-om i s ciljem povećanja interesa za sport te pružanja navijačima najbolje moguće predstave. Ovaj se cilj mora postići u okviru održivosti i solidarnosti, posebno u nesigurnoj ekonomskoj situaciji kakva je trenutno u mnogim evropskim klubovima.

Umjesto da istražujemo načine modernizacije nogometa kroz otvoreni dijalog, UEFA očekuje da povučemo mehanizme koji dovode u pitanje njen monopol nad evropskim nogometom. Barcelona, Juventus i Real Madrid, svi stariji više od 100 godina, neće prihvatiti bilo kakav oblik prisile ili nesnošljivog pritiska, dok su i dalje snažni u svojoj spremnosti da s poštivanjem i kroz dijalog raspravljamo o hitnim rješenjima koja su potrebna nogometu.

Ili ćemo napraviti reformu nogometa ili ćemo morati gledati njegov neizbježni pad”, piše u zajedničkom saopćenju.

Podsjećamo, Real Madrid, Juventus i Barcelona su jedini preostali od 12 osnivača Superlige koji još uvijek sanjaju o pokretanju ovog zatvorenog nogometnog takmičenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision