Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Oktobra. 2021. Zanimljivosti
Razlozi zbog kojih je Prag magičan za turiste

Uz to što je glavni grad, Prag je i najveći grad u Češkoj, ujedno se smatra i gradom, koji se može pohvaliti najbolje očuvanim starim gradskim jezgrom. Zbog kulturnog bogatstva najprije, prati ga krilatica Zlatni Prag.

Ko god se našao u ovom gradu, ostao je fasciniran najprje njegovom arhitekturom, odnosno odlično očuvanim starim jezgrom. Atrakcija u Pragu ima i više nego dovoljno. Sve i da se prošetate samo starim dijelom grada, biće dovoljno da vas očara i da mu se rado vratite.

Zgrada koja pleše

Tokom posljednje decenije prošlog vijeka, na obalama rijeke Vltave u Pragu, podignuta je jedna savremena i neobična građevina.

I mada postoje oprečna mišljenja o djelu američkog arhitekte Frenka Gerija u vezi sa ovim modernim čudom, građevina na kojoj je ukombinovano nekoliko arhitektonskih stilova, i te kako privlači pažnju turista, posebno onih koji su ljubitelji savremenog dizajna.

Karlov most

Jedan od najpoznatijih simbola Praga, Karlov most je izgrađen početkom 15. vijeka, sa ciljem da zamijeni pređašnji. Juditin most su oštetile poplave, pa je na njegovom mjestu izgrađen novi, stabilniji, koji je opstao sve do danas.

Širok je skoro 10 i dug 621 metara. Karakterističan je po čak lukovima, njih čak 16 i kulama koje se smatraju svojevrsnom zaštitom i nalaze se sa obje njegove strane. Na mostu se mogu vidjeti i statue, koje su tu postavljene početkom 18. vijeka. Tačnije, danas su to sve replike nekadašnjih statua, dok se u Nacionalnom muzeju čuvaju originalne.

Karlov most

Zlatna ulica

U neposrednoj blizini Praškog dvorca ugnijezdila se ulica, u kojoj je možda na najbolji mogući način oslikan duh grada.

Omanje šarene kuće koje krase Zlatnu ulicu umnogome dopunjuju atmosferu. Interesantno je da su neke od njih izgrađene još u 16. vijeku.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision