Četvrtak, 7. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Radnici Zenicatransa na birou,stanica čeka uključenje struje
Sve vozne jedinice JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ u stečaju povučene su sa Autobuske stanice Zenica u garažu tog preduzeća, a novi bi zakupac, privatna kompanija Prevoz putnika Zavidovići, uskoro trebala pustiti u rad stanicu koja je bila u blokadi od 31. decembra 2019. godine.

Radnici zeničkog preduzeća Almy – Transport trenutno uređuju parking na ulazu na perone te stanice, sa koje bi, nakon više od godinu dana pauze, ponovo trebali polaziti ili na nju dolaziti autobusi i putnici.

– Danas imamo sastanak sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, na kojem ćemo dogovarati način uključenja struje, jer je isključena struja stanici.

Čim to riješimo, pustit ćemo stanicu u rad. Sada, da li će to biti sutra ili do ponedjeljka, vidjet ćemo- kazao je u izjavi za Fenu Eldin Čivić, direktor preduzeća Prevoz putnika Zavidovići.

On napominje da ne zna tačno koliki je dug za električnu struju stanice, ali ističe da je ukupan dug Zenicatransa oko 18.000 KM.

Stečajni upravnik JKP „Zenicatrans-prevoz putnik“ Samir Sunulahpašić, ističe da je, nakon uplate od strane Gradske uprave Zenica potrebnih 29.000 KM za naknadu po osnovu nezaposlenosti, svih 82 radnika uputio na biro rada.

– Svi su radnici, zaključno s 31. decembrom prošle godine, upućeni na biro. Prestaje samo da pošaljem Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona popratni akt da je uplaćena ta naknada. Imao sam sastanak i sa predstavnikom te službe, na kojem smo dogovorili da radnici što prije počnu ostvarivati svoja prava po osnovu nezaposlenosti- kaže Sunulahpašić.

Radnici će svoja potraživanja za plaće iz 2020. godine te doprinose za tu i šest mjeseci 2019. godine, pokušati naplatiti iz stečajne mase preduzeća, za koje je 24. marta, na Općinskom sudu Zenica, zakazano ispitno-izvještajno ročište.

Autobuska stanica Zenica, koju je 2018. godine preuzela Gradska uprava Zenice, predmet je spora između Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine – Porezni ured ZDK.

Grad Zenica se tereti kao „solidarni dužnik“ za porezni dug Zenicatransa, čiji je bio osnivač i većinski vlasnik, a istragu o zakonitosti tog postupku, po prijavi Sindikata Zenicatransa, vodi Kantonalno tužiteljstvo ZDK-a. Tužiteljstvo je krajem prošle godine iz Gradske uprave izuzelo i dokumentaciju o preuzimanju Autobuske stanice Zenica.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision