Tuesday, 21. September 2021.
Unsko-sanski kanton 7° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Maja. 2021. Bosna i Hercegovina
Radi se na bušotinama u Rudniku soli Tetima, a istraga još traje

Firma “Mining and drilling” iz Gračanice već mjesec dana obavlja bušotinska istraživanja na ležištu Tetima, na osnovu ugovora koji su potpisali s Rudnikom soli u Tuzli, iako je prije tri mjeseca Kantonalno tužilaštvo Tuzla objavilo rezultate jednogodišnje istrage vezane za tender na ovom projektu vrijedan 5,5 miliona KM, koja je rezultirala hapšenjima.

Podsjećamo, u februaru ove godine, po nalogu  Kantonalnog tužilaštva Tuzla, uhapšeno je šest osoba iz političkog i privrednog sektora jer su nakon predistražnih i istražnih radnji došli do saznanja, kako su naveli, da je tender za izvođenje istražnih eksploatacionih bušotina u Rudniku soli Tetima prožet zloupotrebama položaja i koruptivnim radnjama.

Kako je tada saopšteno iz te pravosudne ustanove, istraga je otvorena protiv Envera Bijedića, inače predsjednika Socijaldemokrata BiH, protiv Amira Sušića, Amira Tursunovića i Aziza Čačkovića, odgovornih osoba koje obavljaju ili su obavljale rukovodeće funkcije u Rudniku soli, te protiv odgovornih osoba firme “Mining and Drilling” iz Gračanice Atifa i Dženana Mujkića.

“Istraga se vodi zbog postojanja sumnje da je postignut dogovor ili zavjera među šest osumnjičenih sa ciljem da se jedan vrlo složen i skup posao povjeri privrednom društvu koje nema iskustva u tim poslovima. Sumnja se da je koordinirana radnja osumnjičenih dovela do toga da posao vrijedan 5,5 miliona KM, od koga zavisi proizvodnja ne samo u Rudniku soli Tetima, nego i u Solani i Fabrici sode, povjeri preduzeću s jednim zaposlenim”, rekao je tada Dalibor Bingas, tužilac Kantonalnog tužilaštva.

Svi uhapšeni su pušteni na slobodu, a kako saznajemo, istraga i dalje traje. Međutim, traju i radovi na bušotinama.

“Radovi idu po planu i programu kako je zamišljeno. Sve teče nesmetano s obje strane. Ne bismo radili da se uvjeti ne ispunjavaju. Sve se radi po zakonu i propisima. Naš je posao da radimo, imamo podršku rudnika i sve ide svojim tokom”, rekao je Enis Avdić, voditelj radova.

Direktor Rudnika soli u Tuzli Jasmin Isabegović, koji je na ovu funkciju došao prije nepuna dva mjeseca, kaže da je bez obzira na objavu od strane Tužilaštva, bio primoran ispoštovati ugovor s firmom “Mining and drilling” zbog straha od plaćanja ogromnih penala u slučaju prekida.

“Vrši se bušenje po onom kompromitovanom ugovoru koji je odjeknuo u javnosti. Mi imamo dvije vrste kontrole i pratimo da se sve odvija u skladu s ugovorom. Imamo taj obligacioni odnos koji ne možemo prekinuti jer bismo onda  vjerovatno na sudu izgubili i platili ogromne penale”, izjavio je Isabegović.

Tužilaštvo i sud rade svoj posao, nastavlja on, a prema zakonu nema jasan stav da se može prekinuti taj ugovor bez zaštite od plaćanja penala.

“Prije mene je tehnički direktor uputio dopise ministarstvu, nadzornom odboru, tužilaštvu itd., te tražio izjašenjenje. Mi nikakav odgovor nismo dobili. U slučaju da prekinemo ugovor, mi bismo, prema savjetovanjima advokata, mogli platiti odštete 1,2 miliona KM, a da ne dobijemo nijednu bušotinu”, ističe direktor Isabegović.

On dodaje da su kupci bili zabrinuti jer pojedine bušotine završavaju eksploataciju, a proizvodni kapacitet se drastično smanjuje.  Po direktorovim riječima, predstoji period od šest do osam mjeseci da rudnik dođe u okvir svojih proizvodnih kapaciteta.

U Tužilaštvu TK ne žele komentarisati ovaj slučaj do skorog okončanja istrage.

Socijaldemokrate BiH su u petak održale pres-konferenciju, na kojoj su iznijele određene tvrdnje.

“Kao zastupnik Socijaldemokrata BiH, uputio sam poslaničko pitanje premijeru TK, direktoru Rudnika soli, resornom ministru je li  tačno da je firma iz spornog ugovora vezano za radove na buštotinama ušla i da li obavlja radove”, rekao je Husein Tokić, zastupnik ove stranke u Skupštini TK.

Tokić je, dodaje, odgovor dobio od Uprave rudnika, koja je pojasnila da se na proces bušenja i realizacije ugovora odlučila zbog toga da ne bi plaćala kasnije višemilionske penale.

“Dobio sam odgovor da je, nakon što je obavljena tehnička, stručna i pravna kontrola od Inspekcije rudarstva FBiH, nadzornog organa Rudnika soli,  utvrđeno da je firma pravno, tehnički i kadrovski osposobljena za obavljanje ugovorenih radova”, naveo je Tokić.

Iz toga, tvrdi on, jasno proizlazi da kvalifikacije koje su stavljene od Tužilaštva prema kadrovima te stranke, prije svega predsjedniku Enveru Bijediću i tadašnjem direktoru Rudnika soli Azizu Čačkoviću, da su ugovorili posao protupravno ne stoji.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision