Subota, 3. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Oktobra. 2020. Zanimljivosti
“Putovanje kroz vrijeme moguće, rezultati su naučna fantastika”

Naučnici u Australiji tvrde da su dokazali da je putovanje kroz vrijeme teoretski moguće nakon rješavanja “Paradoksa đeda”.

Fizičari sa Univerziteta u Kvinslendu koristili su matematičke modele kako bi “pomirili” Ajnštajnovu teoriju opšteg relativiteta i klasičnu dinamiku. Sukob ova dva sistema je u srži čuvene logičke greške o putovanju kroz vrijeme, poznate kao “Paradoks đeda”.

Ajnštajnova teorija dozvoljava mogućnost da osoba koja koristi vremensku petlju putuje u prošlost kako bi ubila svog đeda. Međutim, klasična dinamika nalaže da bi slijed događaja nakon đedove smrti kulminirao time da vremenski putnik uopšte kasnije i ne postoji.

“Kao fizičari, želimo da razumijemo najosnovnije zakone, i godinama sam se zbunjivao kako se nauka o dinamici može uklapati sa Ajnštajnovim predviđanjima”, rekao je Žermen Tobar, koji je vodio istraživanje.

Za svoje proračune, naučnici su koristili pandemiju koronavirusa kao model za utvrđivanje da li bi dvije teorije mogle da postoje istovremeno.

Zamišljali su putnika kroz vrijeme kako pokušava da se vrati i da spriječi nultog pacijenta da se zarazi. Ajnštajnova teorija dozvoljava mogućnost putovanja kroz vrijeme, ali nauka o dinamici bi značila da putnik ne može da se miješa u osnovni slijed događaja.

Dakle, ako putnik kroz vrijeme uspije da spriječi širenje virusa, to bi eliminisalo njegovu početnu motivaciju za putovanje u prošlost.

“U primjeru nultog zaraženog, možda biste pokušali da to spriječite, ali time biste se vi zarazili i postali nulti pacijent, ili bi to bio neko drugi”, rekao je Tobar.

“Bez obzira na to šta ste uradili, ‘glavni’ događaji samo bi se kalibrirali oko vas. To bi značilo da će se, bez obzira na vaše postupke, pandemija desiti, dajući vašem mlađem ‘ja’ motivaciju da se vrati i zaustavi virus. Događaji će se uvijek prilagoditi kako bi se izbjegla bilo kakva nedosljednost”, rekao je Tobar.

Kako je dodao, otkriveni “opseg matematičkih procesa” znači da je putovanje kroz vrijeme logično moguće u našem univerzumu bez ikakvog paradoksa, prenosi Independent.

Glavni istraživač na projektu, Fabio Kosta, izjavio je kako je “matematika tačna, a rezultati naučna fantastika”

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision