Petak, 27. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Septembra. 2019. Region
Putovanja po Balkanu samo sa ličnom kartom

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da je ta organizacija spremna da pomogne zemljama Zapadnog Balkana.

Ova organizacija bi posredovala da se postigne sporazum o slobodnom putovanju samo s ličnim kartama.

Kako je saopšteno iz RCC, ona je na neformalnom ministarskom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), prvom koji se održava u sklopu predsedavanja Kosova* tom procesu, rekla da bi se to postiglo kroz sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kao deo predstojećeg samita Berlinskog procesa.

„Regionalna saradnja je temelj stabilnosti i društveno-ekonomskog napretka našeg regiona i drago mi je da vidim da je ona i potvrđena ovđe danas, jer biti ovde tokom sedmice kada se održava zasedanje Generalne skupštine UN, pridonosi pozitivnoj atmosferi, ‘zajedništvu’ u iznalaženju rešenja za ciljeve koje svi delimo. Drago mi je da vidim da su prioriteti predsedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi usko povezani sa prioritetima regiona, a to su povezivanje, mladi, kultura, umjetnost i turizam“, rekla je Maljinda Bregu.

Ona je ocenila da je trenutak povoljan – Hrvatska će prvi put preuzeti predsedništvo EU, Bugarska i Severna Makedonija će predsedavati Berlinskom procesu, Albanija i Severna Makedonija će verovatno otvoriti pregovore o pristupanju EU, proces proširenja će biti u središtu delovanja Evropske unije.

„Region se kreće putem zajedničkog rasta i transformacije. Sa pitanja stabilnosti prešli smo na stvaranje regionalnog ekonomskog prostora i sada trebamo na najbolji način iskoristiti ovaj povoljan trenutak za napredak“, zaključila je Maljinda Bregu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision