Subota, 20. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Jula. 2019. Svijet
Putin: Brine me sukob SAD i Irana blizu naših granica

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog mogućeg sukoba između SAD i Irana zato što se to dešava blizu ruskih granica.

TAS prenosi da je Putin to kazao u intervjuu datom američkom reditelju Oliveru Stounu, koji je u petak objavljen na sajtu Kremlja.

– To brine zato što se dešava blizu naših granica. To bi moglo da destabilizuje situaciju oko Irana, pogodi zemlje sa kojima imamo veoma bliske odnose, izazove dodatni priliv izbjeglica na velikom nivou i uz to značajno našteti svjetskoj privredi, kao i globalnom energetskom sektoru – rekao je Putin.

Centralna komanda američke vojske saopštila je da su snage SAD pojačale vazdušne patrole nad Ormuskim moreuzom kao odgovor na iransku zapljenu britanskog naftnog tankera, prenosi AP.

Navodi se da je portparol potpukovnik Erl Braun kazao da manji broj dodatnih patrolnih letjelica leti kroz međunarodni vazdušni prostor kako bi nadgledao situaciju.

Braun je dodao da je pomorsko krilo Centralne komande u kontaktu s američkim brodovima koji operišu u tom području da bi se osigurala njihova bezbjednost.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je prethodno da će London odgovoriti na odmjeren, ali snažan način na to što je iranska Revolucionarna garda zarobila britanski naftni tanker u Ormuskom moreuzu.

Rojters prenosi da je Hant upozorio da će Teheran biti najveći gubitnik ukoliko sloboda plovidbe bude ograničena i da je u interesu Irana da što pre reši situaciju.

Šef britanske diplomatije kazao je da je o toj situaciji razgovarao sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i da očekuje da će razgovarati i s iranskim ministrom spoljnih poslova Muhamedom Džavadom Zarifom, za kojeg je naveo da se trenutno nalazi u avionu.

– Ovo je potpuno neprihvatljivo. Naš odgovor će biti odmjeren, ali snažan. Mi ne tragamo za vojnim opcijama, tragamo za diplomatskim načinom rješenja ove situacije, ali veoma jasno stavljamo do znanja da ona mora da bude riješena – rekao je Hant.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u Ormuskom moreuzu zaplijenila britanski naftni tanker “Stena Impero”, javila je juče iranska državna televizija, a firma “Nordern marin” koja pripada švedskoj kompaniji “Stena AB” tvrdi da je tanker prolazio kroz međunarodne vode, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon ove vijesti pojavila se informacija da je drugi naftni tanker u britanskom vlasništvu “Mesdar”, koji plovi pod liberijskom zastavom, u popodnevnim časovima naglo skrenuo ka severu ka obali Irana nakon što je prošao kroz Ormuski moreuz, isto kao “Stena Impero”, ali iranska Revolucionarna garda ovaj tanker nije pominjala u saopštenju.

“Norbulk šiping” koji upravlja “Mesdarom” saopštio je da je u međuvremenu komunikacija ponovo uspostavljena s ovim tankerom koji je krenuo natrag u Persijski zaliv i da je sa posadom sve u redu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision