Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 15° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Januara. 2021. Svijet
Putin, Aliyev i Pashinyan danas će u Moskvi razgovarati o Nagorno-Karabahu

Predsjednici Rusije i Azerbejdžana Vladimir Putin i Ilham Aliyev i premijer Armenije Nikol Pashinyan će danas u Moskvi razgovarati o pitanju Nagorno-Karabaha, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Kremlja je saopćeno kako će trilateralni samit biti organiziran na Putinovu inicijativu.

U saopćenju se navodi da će glavna tema sastanka biti aktuelna situacija u Nagorno-Karabahu i implementacija mirovnog dogovora kojeg je za tu regiju isti trojac postigao 10. novembra prošle godine.

Putin, Aliyev i Pashinyan će također razgovarati o pomoći narodu koji je pretrpio štetu tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, kao i o otvaranju trgovinskih i transportnih veza te regije.

Uporedo s tim, ruski predsjednik Putin bi se u Moskvi trebao i odvojeno sastati s azerbejdžanskim kolegom Aliyevom i šefom armenske vlade Pahhinyanom.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pashinyan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavili sporazum, dok su u Armeniji građani izašli da protestiraju zbog potpisanog dokumenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno o protestima u Jerevanu i mogućoj smjeni vlasti u Armeniji kazao da aktuelna situacija zahtijeva od Armenije da se konsolidira i ne krene putem eskalacije krize i raspadanja.

Ruski predsjednik Putin je također poručio da bi se odbijanje postignutog sporazuma o Nagorno-Karabahu od eventualnih novih političkih lidera Armenije pokazalo samoubilačkom odlukom.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision