Utorak, 16. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
Prvi vjernici iz BiH kreću na Hadž 29. jula

Prva grupa hodočasnika sa područja Muftijstva sarajevskog, koja će ove godine  obaviti petu islamsku dužnost hadž, na put za Mekku kreće 29.jula.

Na hadž će sa ovog područja krenuti ukupno 549 hodočasnika, koji su tokom edukacionog seminara za buduće hadžije, koji je održan u Sarajevu, dobili osnovne informacije o obredoslovnom i organizacijskom aspektu najvažnijeg životnog putovanja.

Seminar je održan u sarajevskoj Istiklal džamiji, a koordinator ovogodišnjih vodiča Izet ef. Čamdžić i izaslanik muftije sarajevskog Abdulgafar ef. Velić, podsjetili su vjernike da hadž predstavlja jedno od djela koja omogućavaju novi životni početak.

“Kada čovjek krene iz svoje kuće s namjerom da obavi hadž, na svaki korak koji načini piše se jedno dobro i briše jedno njegovo zlo”, istakao je Čamdžić.

Pozvali su vjernike da raščistite međusobne račune i hatrove, da se oslobode ljutnje, kako bi mogli obući ihrame, jer, kako je rekao Velić, postoje grijesi koje sami moramo ispravljati.

Preporuku budućim hadžijama o važnosti primjene postojećih terapija, načinu ishrane, te brizi o ličnoj higijeni, ovim povodom, dao je dr Nedim Mujanović s KCUS-a.

Povratak prvih aviona s bh. hadžijama očekuje se 17. augusta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision