Utorak, 10. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2019. Zanimljivosti
Prvi semafori za reguliranje saobraćaja u svijetu počeli su raditi u Londonu

Prvi semafor napravljen je u decembru 1868. godine, kako bismo bezbednije prelazili ulicu. Ipak, mnogi je i dalje pretrčavaju, ne obazirući se na svetlosne signale, a vi?

Prvi semafori za regulisanje saobraćaja u svetu počeli su da rade u Londonu, na trgu ispred zgrade parlamenta Velike Britanije. To je izum J. P. Najta, inženjera specijalizovanog za železničku signalizaciju. Prvi semafori, naravno, nisu izgledali poput današnjih – imali su crveno i zeleno svetlo, radili su na gas, i bili su namenjeni samo za noćnu upotrebu. Nažalost, nakon nekog vremena je semafor eksplodirao i tada je nastradao policajac, a ovaj događaj obeshrabrio je stručnjake da neko vreme dalje rade na razvoju semafora.Moderni semafori, ovi kakve danas imamo na ulicama, američki su izum i prvi takav semafor je postavljen u Klivlendu 1914. godine. Od tada imaju tri boje, ali su njima na početku upravljali policajci, koji su ručno menjali signale iz tornja postavljenog na ulici. Ovakav semafor je 1925. godine postavljen i u Londonu, a automatski – oni kod kojih se svetlosni signal menja automatski u određenom vremenskom intervalu – postavljeni su u Volverhempton (Velika Britanija) 1926. godine.

Danas su semafori standardizovani i svuda u svetu izgledaju isto, a nekada je imalo onih koji su, recimo, bili pozlaćeni, kao semafor na Petoj aveniji u Vašingtonu, a neki od njih su na vrhu imali i statue. Takođe, neki semafori su, pored svetlosne, imali i zvučnu signalizaciju, kako bi “razbudili” vozače.

Iako je ovaj izum veoma koristan, nikome nije omiljeni deo dana čekanje na semaforu, pa mnogi pretrčavaju ulicu kada u blizini nema policajca koji bi im za to napisao kaznu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision