Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2021. Zanimljivosti
Prvi dijabetičar izliječen matičnim ćelijama

Slučaj prvog pacijenta kod kojeg su matične ćelije izliječile dijabetes, daje nadu da bi one mogle biti lijek za tu bolest.

Iako su rezultati liječenja iznenađujući, jer je riječ o prvom pacijentu koji je ovim tretmanom izliječen, stručnjaci upozoravaju da taj postupak mora da bude dodatno istražen.

Liječenje dijabetesa, takozvane “šećerne bolesti“, matičnim ćelijama rezultat je decenije rada biologa Daga Meltona. Na istraživanju matičnih ćelija kao lijeku počeo je da radi nakon što su njegova djeca oboljela od dijabetes tipa 1.

Tijelu, inače, u slučaju dijabetesa tipa 1 u potpunosti nedostaju ćelije koje stvaraju insulin, prenosi portal freethink.com.

Biolog Melton je na embrionalne matične ćelije gledao kao na potencijalni lijek za dijabetes, zato što one imaju sposobnost da postanu bilo koja vrsta ćelija, ali su bile potrebne godine kako bi počele da proizvode insulin.

Kada je terapija matičnim ćelijama, koje su počele da proizvode insulin, bila uspješna na glodarima, bilo je potrebno da se ispita i da li ona djeluje na ljude.

Brajan Šelton, prvi pacijent koji je prošle godine počeo da liječi dijabetes matičnim ćelijama, u više navrata bio je životno ugrožen zbog niskog šećera u krvi. Prvi je pacijent koji je izliječen ovim tretmanom.

“To je potpuno novi život“, rekao je Šelton za Njujork tajms i dodao: „To je kao čudo“.

Nakon što je dobio “infuziju” matičnih ćelija one su počele da proizvode insulin, regulišu njegov šećer u krvi, liječeći tako dijabetes od kojeg je obolio.

Iako su rezultati liječenja iznenađujući, jer je riječ o prvom pacijentu koji je ovim tretmanom izliječen, stručnjaci upozoravaju da taj lijek još mora da bude istražen.

Mišljenje stručnjaka je i da je potrebno da se istraže i rezultati liječenja, koji još nijesu objavljeni, kao i da će dalja istraživanja otkriti da li će biti neželjenih efekata, ili da li je ovakvo liječenje matičnim ćelijama samo privremenog karaktera.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision