Saturday, 18. September 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Avgusta. 2021. Svijet
Prvi dan nakon odlaska SAD-a iz Afganistana: Talibani proslavili pucanjem u nebo, građani u strahu

Sjedinjene Američke Države su sinoć objavile da su završile svoj 20-godišnji rat u Afganistanu, odnosno da je završena evakuacija i da su američke trupe u potpunosti napustile državu koju sada preuzimaju talibani.

Naime, Pentagon je sinoć objavio da je SAD zvanično završio sa evakuacijom građana povezanih sa njima i da su svi napustili Afganistan, kako je i planirano, do 31. augusta.Pojavili su se mnogi videosnimci ulaska talibana na aerodrom u Kabulu, neposredno nakon izlaska posljednjeg američkog aviona, ali i snimci slavlja.Dopisnik Los Angeles Timesa Nabih Bulos je pratio tim talibanskih boraca dok su istraživali hangar koji su napustile američke snage prilikom povlačenja, a u kojem su se nalazili avioni. Nakon toga, snimio je i slavlje talibanskih boraca koji su se radovali pobjedi pucajući iz mitraljeza u nebo.

Novinska agencija AFP je citirala riječi glasnogovornika talibana Zabihullah Mujahid nakon što su Amerikanci otišli rekavši: “Čestitamo Afganistanu. Ova pobjeda pripada svima nama”. On je još rekao da talibani žele imati dobre i diplomatske odnose sa SAD-om, ali i ostatkom svijeta.Afganistanci sa kojima novinari pričaju širom države su u strahu od sljedećih poteza talibana. Osim toga, ekonomija je usporena i mnogi nemaju posla, a ni više novca. Ističu da je situacija najgora u manjim mjestima, gdje nema medija, a građani su beznadežni.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision