Subota, 18. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton 10° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Jula. 2020. Svijet
Prvi čovjek američke biomedicine: Lijek za koronavirus spreman za dva ili tri mjeseca

Francis Collins, prvi čovjek američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, krovne biomedicinske organizacije odgovorne za zdravlje javnosti u SAD-u, optimističan je u svojoj tvrdnji da bi efikasan lijek protiv koronavirusa mogli imati već za dva do tri mjeseca.

“Napredak je velik. Imamo dva lijeka koja potvrđeno djeluju – remdesivir i deksametazon. Dokazani su tokom kontroliranih nasumičnih testova, što je jedini način da znate da li nešto djeluje”, rekao je Collins za CNN.

Podsjetimo, remdesivir je antivirusni lijek koji je već pokazao da pozitivno djeluje na smanjenje trajanja bolesti COVID-19, a deksametazon je steroid koji je pokazao da reducira šansu smrtnog ishoda.

“U fazi smo početka kliničkih ispitivanja za neke druge supstance kao što su antikoagulanti. Znamo da je zgrušavanjne krvi popratni problem koronavirusa i bilo bi dobro kada bismo to mogli zaustaviti”, rekao je Collins.

Također, najuzbudljivija stvar je korištenje monoklonalnih antitijela koja potiču od ljudi koji su preboljeli COVID-19. Ta antitijela sada mogu biti pretvorena u lijek.

“Ja sam optimista. Bez da mogu reći garantovano, ali mislim da ćemo imati ‘nešto’ za dva do tri mjeseca, u smislu efektivnog liječenja”, kaže Collins.

On je optimističan i kada je u pitanju vakcina jer smatra da će prve vakcine biti dostupne već krajem godine.

“Oko 27. jula počet ćemo sa testiranjem nad 30.000 dobrovoljaca”, rekao je Collins, dodavši da za takav potez postoji temelj dobrih preliminarnih rezultata.

Ako ovo testiranje bude pozitivno, deseci miliona vakcina bit će spremno za korištenje do kraja 2020. godine

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision