Subota, 3. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Avgusta. 2019. Bosna i Hercegovina
Prve grupe hadžija iz BiH sutra kreću u Mekku
Posljednji avion s vjernicima iz Sarajevskog muftijstva jučer je sletio u Medinu, čime je kompletiran dolazak svih budućih hadžija iz BiH.
Ove godine hadž, petu islamsku dužnost, obavit će 1680 vjernika iz BiH u pratnji 38 vodiča i četiri šerijatske konsultantice.

– Atmosfera među hadžijama je izuzetna, a raspoloženje na veoma visokom nivou. Zdravstveni bilten je vrlo zadovoljavajući. Sve naše hadžije su u dobrom zdravstvenom stanju i osjećaju se pozitivno – kazao je koordinator vodiča Izet ef. Čamdžić, javlja Mina.

O zdravlju hadžija brine se ljekarski tim kojeg čini šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara. Muhamed Ekrem Temim, šef ljekarskog tima, također je potvrdio da su sve hadžije dobro.

Istakao je da se njegov tim brine za pružanje ne samo medicinske pomoći, već i moralne i psihičke podrške svim hadžijama 24 sata na dan. Posebno je pohvalio uslove koje je Ured za hadž obezbijedio za ljekarsku ekipu, počevši od nabavke svih neophodnih lijekova i opreme, pa do samog prostora za rad.

Nakon što su posjetili Poslanikovu, a.s., džamiju i u njoj klanjali džuma-namaz zajedno s milion drugih vjernika, danas će posljednja pristigla grupa hadžija obići znamenitosti Medine. U isto vrijeme, hadžije koje su prve stigle u Medinu vrše posljednje pripreme za odlazak, s obzirom da sutra ujutro kreću put Mekke, čime će ujedno započeti i obavljanje hadžskih obreda.

Prije polaska u Mekku, hadžije će zaogrnuti bijele ihrame i organizirano otići na mikat Zu-l-Hulejfu, gdje će donijeti odluku o činjenju umre. Neposredno po dolasku u Mekku, organizovano će otići u Harem radi obavljanja Umranskog tavafa i uputiti se ka Safi i Mervi da obave S'aj. Počevši od nedjelje, u naredna tri dana sve hadžije će autobusima visoke turističke klase biti prevezene u Mekku, da bi im se što više olakšao put dug oko 450 kilometara.

– Rukovodstvo Ureda za hadž uvijek nastoji da našim hadžijama boravak u ovim časnim mjestima učini što ugodnijim i da hadžske obrede obave što jednostavnije, sa što manje tegobe i napora. I ove godine činimo sve što je u granicama naših mogućnosti da to bude tako – istakao je Čamdžić.

Putovanje u Mekku je ujedno prilika da se hadžije prisjete Hidžre, preseljenja Muhammeda, a.s., zajedno s ostalim muslimanima iz Mekke u Medinu. To je ključni događaj u historiji islama, te je zbog svoje važnosti, a na inicijativu hazreti Omera, Hidžra uzeta kao početak muslimanskog računanja vremena.

Redovne informacije o aktivnostima bh. hadžija mogu se pratiti putem web-stranice www.hadziumra.ba te oficijelne Facebook stranice Hadž i umra BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision