Subota, 16. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Januara. 2021. Zanimljivosti
Prva žena u Konjicu, a peta u BiH osvojila 78 vrhova iznad 2.000 metara

Planinarka Azemina Prevljak, članica PD „Borašnica“ iz Konjica, postala je prva žena u ovom gradu koja je uspješno završila „Challenge 2000+“, odnosno popela 78 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine na 12 bh. planina. Ponosna je, kaže, što je uspjela završiti jedan veoma težak planinarski izazov, čime je postala i peta žena, odnosno 28. planinar u BiH koji se upisao na listu ovog atraktivnog planinarskog poduhvata.

Posebno iskustvo

– Drago mi je što sam uspjela popeti ovih 78 vrhova, ali mi je i žao što sam trenutno jedina žena u Konjicu koja je završila „Challenge 2000+“. Nadam se da će nas uskoro biti više, jer je ovo, zaista, jedno posebno iskustvo – kazala je Prevljak, koja se planinarenjem bavi posljednjih deset godina.

Ona je „Challenge 2000+“ počela i završila na Prenju, planini koja s pravom, kaže Azemina, nosi epitet „bosanskohercegovački Himalaji“.

  • Strastvena zaljubljenica u planinarenje

    Strastvena zaljubljenica u planinarenje

    FOTO: AVAZ


– Prenj je veoma raznolik, jer s koje god strane da penjete, nikad nije isti i u tome se ogleda sva njegova ljepota. Na ovoj planini bih izdvojila vrh Ovču, kao jedan od najzahtjevnijih za penjanje, a tu su još i Peštibrdo na Čvrsnici i vrh Adžovac na Volujku, koji nije toliko zahtjevan, ali zbog saznanja da na tom području obitavaju medvjedi, nije mi bilo svejedno tokom penjanja – istakla je Prevljak.

Novi pohodi

Za ovu strastvenu zaljubljenicu u planinarenje svaka planina je posebna i plijeni pažnju svojim prirodnim ljepotama.

– S planine Maglić imate prelijep pogled na Trnovačko jezero, s Vranice na Prokoško jezero, a s Cincara se pruža pogled na Livanjsko, Duvanjsko i Glamočko polje, kao i na Buško jezero. Čvrsnica je toliko lijepa, ali i divlja planina. Treskavica je puna jezera, ali, nažalost, i minskih polja. Lelija je bogata šumskim voćem, dok divlje konje možete vidjeti na Prenju i Cincaru – priča nam oduševljeno Azemina i dodaje da planira nove pohode po bh. planinama.

Član GSS-a Konjic

Osim ljubavi prema planinarenju, voli pomagati i drugima te je jedina žena u Konjicu koja ima zvanje gorskog spasioca i aktivan je član Gorske službe spašavanja (GSS) Konjic.

– Vidjela sam da mogu pomoći u radu GSS-a, tako da sam položila sve potrebne kurseve i, osim kolegice Matilde Anđelić, koja je naš član, ali živi u Mostaru, trenutno sam jedina Konjičanka koja ima zvanje gorskog spasioca. Do sada sam imala lakše, ali i teže akcije koje su, nažalost, završavale i smrtnim ishodima – rekla je Prevljak.

Preuzeto sa portala: avaz.ba

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision