Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Decembra. 2021. Svijet
WHO protiv upotrebe krvne plazme u liječenju COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija savjetovala je u ponedjeljak da se krvna plazma osoba koje su se oporavile od COVID-19 ne koristi za liječenje onih koji su bolesni. Trenutno dostupni podaci pokazuju da to ne poboljšava šanse za preživljavanje niti smanjuje potrebu za respiratorom.

Hipoteza za korištenjem krvne plazme jeste da bi antitijela koja sadrži mogla neutralizirati korona virus, zaustavljajući ga u repliciranju i zaustavljanju oštećenja tkiva.

Nekoliko studija koje su testirale krvnu plazmu nisu pokazale vidljivu korist za liječenje pacijenata teško oboljelih od COVID-19. Ispitivanje sa sjedištem u SAD-u prekinuto je u martu nakon što je ustanovljeno da plazma vjerovatno neće pomoći oboljelim od korona virusa.Panel međunarodnih stručnjaka dao je snažnu preporuku protiv upotrebe plazme kod pacijenata koji nemaju teške bolesti, saopštili su iz WHO.

Također su savjetovali da se ne koristi kod pacijenata s teškim i kritičnim bolestima, osim u kontekstu sporadičnog kontroliranog ispitivanja.Ova metoda je također skupa i dugotrajna u primjeni, naveli su iz WHO-a. Preporuka objavljena u British Medical Journalu zasnovana je na dokazima iz 16 ispitivanja koja su uključivala i 16.236 pacijenata sa lakšom, teškom i kritičnom zarazom korona virusa.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision