Nedjelja, 14. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 27° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Aprila. 2019. Zanimljivosti
Pronađena kuća slavnog Shakespearea u kojoj je napisao tragediju “Romeo i Julija”
Historičar londonskog pozorišta Geoffrey Marsh proveo je deceniju istraživajući gdje je engleski dramatičar i pjesnik živio tokom 1590. godine. U tom periodu on je pisao roman “Romeo i Julija” koji je izdat 1597. godine.

Marshova potraga započela je nakon što je 2008. u istočnom londonskom predgrađu Shoreditch otkriveno prvo javno pozorište u Engleskoj, a koje je Shakespeare sagradio 1576. godine i nazvao ga jednostavno The Theatre.

Prethodno je utvrđeno kako je Shakespeare živio u centralnom Londonu u blizini stanice Liverpool Street, tada poznate kao predgrađe St. Helens. Međutim, tačna lokacija nikada nije identificirana.

Geoffrey Marsh (Foto: Paul Harries) Geoffrey Marsh (Foto: Paul Harries)

Sadašnji dokazi upućuju da je engleski pisac živio u kući iznad crkvenog dvorišta St. Helensa kao stanar Kompanije prodavača kože ili udruženja koje se bavilo organizovanom prodajom elizabetanske kože.

“Mjesto gde je Shakespeare živio u Londonu daje nam dublje razumijevanje inspiracije koju je on imao za rad i život. U roku od nekoliko godina migracija iz Londona u Stratford, živio je u jednom od najbogatijih dijelova gradu, zajedno sa moćnim javnim ličnostima, bogatim međunarodnim trgovcima, ljekarima i profesionalnim muzičarima”, rekao je Marsh.

Historičar je dodao kako je život u Londonu povećao Shakespeareov status i utjecao na razvoj njegove karijere u periodu dok se pisac nije odlučio kupiti impresivnu i skupu kuću u Stratfordu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision