Četvrtak, 15. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Avgusta. 2019. Zanimljivosti
Pročitajte zašto ipak ne trebate ubijati pauke na koje naiđete u kući
Prije svega, važno je naglasiti da su pauci mnogo više prijateljski nastrojeni nego što mislimo. Čak i ako vas pauk ujede, male su šanse da će biti posljedica od ujeda, s obzirom da od 40.000 mogućih vrsta pauka samo rijetki mogu nanijeti štetu ljudima. Osim toga, pauci jako rijetko ujedaju ljude.

Ipak, bez obzira na ovo, važno je znati prepoznati pauke poput crne udovice i edukovati se koje su najopasnije vrste koje žive u vašoj okolini.

Istraživanje koje je obavljeno u 50 domova u Americi otkrilo je da je u svakoj kući živjelo po nekoliko pauka. Najčešća pojava su bili pauci koji žive na plafonu ili u ćoškovima zidova. Ovi rezultati vas ne trebaju preplašiti, s obzirom da su pauci veoma korisni za naše domove.

Oni se inače sakrivaju od ljudi u ćoškovima te hvataju i jedu druge insekte, od kojih mnogi sa sobom nose razne zaraze. U nekim situacijama pojedu i druge pauke, te je važno naglasiti da obični pauk koji boravi na plafonu često pojede crnu udovicu ukoliko mu se ona nađe na putu.

Ako ubijete pauka kojeg pronađete u svom domu, ne pomažete ni njemu ni sebi. Vjerovatno ste tako otvorili vrata mnogim drugim insektima koji će napraviti veću štetu od ubijenog pauka. Ako se već ne možete pomiriti s tim da dijelite prostor s njim, uhvatite ga u neku posudicu i pustite vani. Mnoga istraživanja pokazuju da ćete mu više pomoći ako ga prebacite u podrum ili na tavan, jer ga izbacivanje vani također izlaže brojnim opasnostima.

Eksperti naglašavaju da je pauke koje nađete u hrani koja je uvezena iz druge države ipak najbolje ubiti. Naprimjer, ukoliko u bananama nađete pauka, najbolje ga je ubiti jer, ako ga pustite napolje, mogao bi poremetiti život insekata i biljaka u okolini.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision