Četvrtak, 26. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Septembra. 2019. Zanimljivosti
Priprema zimnice: Donosimo vam recept za odličnu domaću ljutenicu
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ljutenice su:

20 kg crvenih roga paprika
10 kg paradajza
8 kg patlidžana
2 l ulja
10 kašika soli
15 kašika šećera
ljuti feferoni (po želji)
15 glavica bijelog luka
6 dl vinskog sirćeta
peršunov list (po želji)

Način pripreme:

Paprike, paradajz i patlidžan operite. Paprike ispecite i izrežite na trakice. Paradajz ogulite i sameljite u mašini. Patlidžan ogulite i isjeckajte na kockice. Kuhajte ih pet minuta. Iscijedite patlidžan. U veliku šerpu stavite dva litra ulja, a potom dodajte paradajz. Kuhajte ga 30 minuta.

Potom dodajte patlidžan i nastavite kuhati 30 minuta stalno miješajući. Zatim dodajte paprike i nastavite kuhati još 30 minuta. Dodajte 10 kašika soli, 15 kašika šećera i promiješajte. Potom dodajte sitno isjeckane ljute feferone i miješajte.

Dodajte 15 sitno isjeckanih glavica luka. Kuhajte još 30 minuta. Dodajte šest dl vinskog sirćeta. Na kraju dodajte peršunov list. Miješajte i kuhajte još pola sata. Sipajte punđur u vrele tegle. Pokrijte ih dekom i ostavite da se ohlade preko noći.
Od ove količine možete napraviti 10 kg ljutenice.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision