Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Aprila. 2022. Bosna i Hercegovina
Prije 29 godina snage HVO-a sa zvukom ezana ušle su u Ahmiće i ubile 116 ljudi

U sklopu akcije nazvane “48 sati pepela i krvi”, snage HVO-a predvođene jedinicom “Jokeri” su sa zvukom ezana iz pet različitih pravaca ušli u selo Ahmići u blizini Viteza i ubili 116 civila uključujući žene i djecu.

U ubistvima koja su uslijedila nakon iznenadnog upada snaga HVO-a u Ahmiće, ubijeno je 116 civila, među njima 32 žene i jedanaestero djece. Još uvijek nisu pronađene sve žrtve ovog zločina. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba.

Zločin je počinila jedinica “Jokeri” koja se nalazila u sastavu 4. bataljona vojne policije. Osim ove jedinice u zločinu su učestvovale i druge jedinice iz sastava HVO-a, Viteška brigada iz Viteza, brigada Nikola Šubić Zrinski iz Busovače te dijelovi domobranskih jedinica.

Međunarodni krivični sud u Hagu je za zločine u Ahmićima osudio vojne i političke lidere tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne, uključujući Darija Kordića koji je za ovoj zločin osuđen na 25 godina zatvora. Kordić je nakon puštanja iz zatvora rado viđen prijatelj lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Za zločine u Ahmićima je osuđeno ukupno šest osoba, od toga pet pred sudom u Hagu.Još uvijek nisu pronađeni svi ubijeni u zločinu u Ahmićima te je početkom ovog mjeseca identifikovano pet osoba koje su ekshumirane na lokalitetu Međine kod Mostara 1998.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision