Subota, 29. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Februara. 2020. Region
Priština: Sastanak o ukidanju takse bez rezultata

Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i njegovog koalicionog partnera, predsjednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe na kome je trebalo da usaglase stavove o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, završen je bez rezultata, a lideri se nijesu, nakon njega, obratili medijima.

Ovom sastanku u vladi Kosova prisustvovala je i predsjednica skupštine Vjosa Osmani, javili su mediji sa lica mjesta.

Pred početak sastanka Mustafa je izjavio da očekuje da će biti usaglašeni stavovi o ukidanju takse.

Premijer Albin Kurti objavio je sinoć da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rješavanje ekonomskog spora sa Srbijom, 15. marta ćemo donijeti odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine”, rekao je Kurti juče, na vanrednoj konferenciji za medije.

Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takođe da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

“Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i ukloni barijere, od 1. aprila potpuno ćemo na rok od 90 dana ukinuti tarife”, rekao je on.

Kurti je rekao i kako EU veoma cijeni odluku vlade da ukine tarife od 100 odsto i nudi viznu liberalizaciju za građane Kosova prije samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Po riječima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo će od 1. aprila početi sa primjenom mjera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.

Kurti je zaključio da ukoliko srpska strana ne odgovori na ove zahtjeve, vlada Kosova će 15. juna vratiti tarifu u stopostotnom iznosu.

Sa druge strane, prema riječima zamjenika premijera iz Demokratskog saveza Kosova, Avdulaha Hotija, njegova stranke ne podržava ovakav način i postupke u ukidanju takse.

U koalicionom sporazumu dvije stranke stoji da će se taksa zamijeniti primjenom punog političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision