Nedjelja, 10. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Premijer USK-a traži da BiH uvede kvotu koliko migranata može zbrinuti
S druge strane, problem predstavlja, upozorava Ružnić, nedovoljna kontrola državne granice, a posebno one istočne, kao i činjenica da su migranti neravnomjerno raspoređeni unutar cijele Bosne i Hercegovine, naglašavajući da teret tog pitanja ne može nositi samo Krajina.

Napominje da je osnovni zahtjev prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uspostavljanje upravo te koordinacije i osiguranje ravnomjernog raspoređivanja prihvatnih centara, ali smatra da se moraju zatvoriti prijelazi na granici kojima dolaze migranti u Bosnu i Hercegovinu.

Potrebno je, kaže, uspostaviti transparentne procedure toka novca koji za migracije ulazi u Bosnu i Hercegovinu te odrediti nadležnu instituciju, iznoseći pri tom podatak da je do sada za Bosnu i Hercegovinu izdvojen 91 milion eura, no potrebno je donijeti i operativni plan za upravljanje migracijama i na taj način pokazati da postoji država.

Također od Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražio je da donese kvotu koliko to Bosna i Hercegovina migranata može zbrinuti, što su uradile i druge države, podsjećajući da 7.000 migranata koliko ih je trenutno u Bosni i Hercegovini po važećim zakonima, svi trebaju biti deportirani i to je posao za Službu za poslove sa strancima.

Podsjetio je da je u oktobru 2018. godine kada je eskalirala migrantska situacija prioritetno bilo smjestiti porodice s djecom, djecu bez pratnje i same žene.

“Tada smo zacrtali cilj i kazali da moramo čuvati dostojanstvo i sigurnost naših građana i imovine, a potom dostojanstvo migranata na njihovom putu te krenuti u pravcu upravljanja migrantskom situacijom”, dodao je Ružnić.

Kazao je da je ponosan što se Unsko-sanski kanton sa skromnim finansijskim mogućnostima ipak samostalno izborio te formirao nekoliko prihvatnih centara i smjestio migrante, pružili im pomoć te osigurali obrazovanje za djecu koja pohađaju četiri škole u USK-a.

No, bez obzira na to, premijer Ružnić ističe da se ne može Krajina sama nositi s tim problemom i brinuti se o hiljadama migranata koji prolaze balkanskom rutom.

Predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović smatra da bi trebalo dati nedvojbenu podršku vlastima USK-a, nakon dugogodišnjeg iscrpljivanja resursa u Krajini i složenih sigurnosnih situacija, da se to pitanje, koje je državno pitanje, riješi na adekvatan način.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision