Utorak, 19. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Novembra. 2019. Region
Pregovori sa EU: Srbija ima šanse da otvori još dva poglavlja

Najveće šanse da bude otvoreno u pretpristupnim pregovorima Srbije sa EU imaju “Pregovaračko poglavlje 4” – o slobodnom kretanju kapitala, i “Pregovaračko poglavlje 2” – o slobodnom kretanju radnika, najavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Uz to, “u proceduri odlučivanja” su “Pregovaračko poglavlje” 21 – o “trans-evropskim mrežama” i “Pregovaračko poglavlje 14” – o politici saobraćaja.

RTS je javila i da je imala uvid u najnoviji izvještaj Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji. Ti periodični izvještaji imaju ključnu ulogu pri odlučivanju o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

U najnovijem izvještaju piše, prenijela je RTS, da Srbija mora da ubrza reforme u oblasti nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

U izvještaju se konstatuje da je u Srbiji “neprimjeren politički uticaj na pravosuđe” čija je najavljena reforma “na čekanju”, dok “ozbiljno kasne” koordinacija antikorupcijskih politika, izmjene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

“Zabrinjavajući su slučajevi prijetnji, zastrašivanja i nasilja protiv novinara”, navela je RTS iz izvještaja Evropske komisije koja komentariše i hronologiju rada na novoj medijskoj strategiji u Srbiji, konstatuje politički i ekonomski uticaj na medije i zalaže se za veću nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

Evropska komisija je u dijelu izvještaja o “Pregovaračkom poglavlju 24” ocijenila da ima pozitivnih koraka u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv “sajber-kriminala”, trgovine ljudima, pranja novca, te očekuje da sve to “donese bolji učinak u borbi protiv organizovanog kriminala” uopšte, prenio je RTS.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision