Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Predstavnički dom PSBiH danas o potvrdi imenovanja Borjane Krišto 

Prva hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, kada je planirano potvrđivanje imenovanja Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara BiH.

Borjana Krišto imenovana je prošle sedmice na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Za njeno imenovanje glasali su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i član Predsjedništva Denis Bećirović, dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasao protiv.

Prije sjednice zasjedat će i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih Opštih izbora potpisali su 15. decembra lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić u ime stranaka “Osmorke”.

Dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026” potpisan je dva i po mjeseca nakon Opštih izbora.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma. Predsjedavajući će imenovati ministre u Vijeću ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma.

Iz Parlamenta BiH je najavljeno da će po okončanju prve hitne sjednice, biti održana druga sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Hitna sjednica počinje u 11.00 sati.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision